Финландия · Япония

Аз, пеперудата – японски дизайн, вдъхновен от Финландия

Във Финландия, дизайнът не нещо абстрактно или само за заможни хора. Множество всекидневни предмети са от известни дизайнерски фирми, например оранжевите ножици на Фискарс и мууминските чаши на фирмата за керамика Арабия. Ключови качества за финландския дизайн са красота, простота, практичност, високо качество и екологичност. В областта на текстила и модата, Маримекко е най-разпознаваемата марка от Финландия. Докато бях в Япония, бях удивена от това, колко много продукти на Маримекко виждах всеки ден. Във Финландия най-често разпознавам текстилната торба, която се получава като добавка към скъпа покупка от магазина на Маримекко, докато в Япония виждах множество рокли, чанти, чадъри, чаши с разпознаваемите десени на марката (най-често десена “уникко”, мак):

Pieni Unikko -puuvillakangas - valkoinen, punainen - Marimekko.com
Marimekko. Pieni unikko.

В тази публикация искам да разкажа за една интересна колаборация на финландски и японски дизайн –  minä perhonen (аз, пеперудата) на японския дизайнер Акира Минагава. След пътуване из Финландия през 86та, младията дизайнер се вдъхновява до степен да основе собствена фирма за текстилен дизайн. През април 2019, по време на годината ми на обмен в университета Аалто, самият Минагава-сан даде лекция, на която присъствах. Бях удивената от стотиците мостри на десени, които ни беше донесъл.

Akira Minagawa по време на лекцията в университета Аалто

Когато няколко месеца по-късно бях в Япония, се сприятелих с една от колежките именно защото тя имаше чанта с най-известния десен на мина перхонен:

По време на лекцията, той основно разказва за вдъхновението си за различни десени, произхождащо основно от природата. Също така, фабриките, в които се произвеждат неговите платове не са специализирани само за неговата фирма, а напротив, той се стреми да обучава как да се произвеждат платове с различни свойства. Не на последно място беше интересно, че сподели как в някои от неговите магазини работят хора на над 80 годишна възраст. По тази причина, когато бях в Киото, посетих негов магазин. Продавачите не бяха чак толкова възрастни, но самия магазин имаше красива, скандинавска атмосфера – много дърво и минимализъм.

Акира Минагава кооперира с множество международни фирми. Тази година е интересна кооперацията му с Ииттала, финландска компания за дизайн и производство на стъкло и керамика за дома. Игривия десен на птички веднага хваща окото:

Iittala X minä perhonen

Друга интересна кооперации между финландски и японски дизайнери бяха Маримекко х Уникло и Финлайсон х Уникло. Японската модна фирма Уникло вече е здраво стъпила в Западна Европа, дори с огромен магазин в Стокхолм, столицата на най-големият им конкурент тук H&M. В Япония, Уникло символизира практичност, но и липса на индивидуалност, докато в Европа се свързва повече с минимализъм. Във всеки случай кооперацията с двете известни финландски фирми за мода и текстил позволява и на не толкова заможни потребители да усетят чуството да носиш ярките десени на Маримекко:

Marimekko x Uniqlo
UT Collection | Finlayson
Finlayson x Uniqlo.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.