Финландия

Рованиеми и Лапландия през лятото

Не беше първото ми идване в Рованиеми, но първото през лятото и с директен полет от Хелзинки. Час и половина полет в удобно време определено е по-приятно от осем часа с влак. Очаквах, че есента ще е настъпила, все пак беше краят на август, но бях приятно изненадана да видя все още съвсем зелена Лапландия, с първите брези преминаващи в есенни цветове.

Приятно беше и да видя пълноводната река Кемийоки. При предишните ми посещения през февруари и април беше замръзнала.

Кемийоки, най-дългата река във Финландия, минава през Рованиеми

Какво ми направи впечатление в града този път?

Преди всичко, след година и половина живот в Еспоо усетих веднага, колко малък и компактен е Рованиеми. Центърът е сравним с центъра на Бургас и дори си има пешеходна зона за разходка, свършваща край реката. Пълно е със добри ресторанти и магазини и двата големи мола не правят силно впечатление. В Еспоо разстоянията са големи за ходене пеша, магазина ми примерно е на повече от километър, и почти няма места с кафенета/ресторанти на открито. Необходимо е с автобус или метро да се ходи почти навсякъде, а магазините са почти винаги в молове.

Тази година, разбираемо заради ковид епидемията, Рованиеми беше празен. Въпреки това, ресторантите работеха. Озовах се отново в Рока, чудесен ресторант предлагащ сандвичи с еленско месо и местна бира:

Reindeer sandwich, Lapin panimo craft beer

Разговарях с приятели, работещи в дизайн агенция, и те споделиха, че наистина Рованиеми и Лапландия са изправени пред предизвикателството да променят предлаганите изживявания – до скоро фокусът е бил върху луксозното, което се харесва на туристи от Изтока, но сега трябва да привлекат родни туристи, финландци. Запознах се с хора, родом от Хелзинки, избрали Рованиеми за свой дом, и според тях, градът си заслужава, защото е малък, но предлага възможности за работа, богат културен живот, и близост до природата. Тишината и спокойствието също не са за подценяване.

Отделих известно време за размотаване из жилищните части на града и бях очарована от детските кътове. Лаппсет e финландски производител на оборудване за детски площадки, чиято централа е в Рованиеми и съответно в града повечето кътове са техни и отворени за всеки. По-долу е снимка от Angry birds activity park, в който има и стени за катерене.

Angry birds activity park

Битпазарите във Финландия, наречени kirppis/kirpputori, също са доста интересни места, обикновено са магазини на закрито. Втората употреба е много популярна на Север, както разказва и блогърката „Писма от Швеция“. В Рованиеми посетих два:  Vintik и Varastotien Kirpis. Varastotien Kirpis го препоръчвам за това, че просторен, уютен, подреден, и с приятно кафене, докато другия ми се стори по-малък и хаотичен, а и с много чисто нови неща, внесени от Китай, което не е баш замисъла на кирпис.

Не на последно място, Рованиеми е планиран от архитекта Алвар Аалто. (То не са градове, сгради, държавни и частни домове, мебели, и всякакви дреболии за дома, които този дизайнер да не е правил.) Рованиеми е специален случай на градско планиране, тъй като градът е напълно унищожен през Втората Световна Война. Настоящият план на града прилича на глава на елен:

Източник

Градската библиотека също по дизайн на Аалто е доста малка, но красива и носеща характерните черти на други негови сгради, като например кампуса на техническия университет, в който следвах, носещ също неговото име. И преди съм писала колко са интересни библиотеките във Финландия, и тази не ме разочарова:

Градската библиотека в Рованиеми.

От музеите все пак посетих Арктикум отново както и Корунди. Арктикум предлагаше същата изложба като преди три години, но ми беше интересно да видя частта за Саами, коренното население на Лапландия. Изложбата е малка и за съжаление единствената по темата, както научих в разговор с представителка на Саами парламента. От нея също научих, че Саами и Дисни са работили заедно в създаването на филма „Frozen II“. Арт музеят Корунди ме впечатли отново, този път с нова изложба на северни художници, както и с монументалната инсталация за подводницата Курск.

За финал, може би най-голямата изненада: възможността да видя северното сияние от самия център, при това на 31ви август, доста преди обичайното:

Северно сияние

Един коментар към “Рованиеми и Лапландия през лятото

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.