Финландия

Издирването на плетения Маса – история от финландско начално училище

С настъпването на зимата искам да споделя една история от финланско начално училище. Авторът й е Наталия, която живее във Тампере. Освен че е организатор на образователни обмени във Финландия, тя също и поддържа страница във Фейсбук на тема финландско образование на руски.

masa
Маса може да чете.

Първият сняг винаги ми напомня за една смешна и мила история, която се случи преди години на семейството ни. Дъщеря ни Василиса имаше учебник с герой-кучe на име Маса. Класният учител изплете играчка, нареченa Маса, и той се превърна в любимеца на класа. Маса посещаваше децата в събота и неделя да слуша как те четат и да види как пишат на ръка.

masa2

Василиса беше щастлива – първо да му чете, после да му покаже как пише. После тя отиде до магазина и го скри в палтото си, за да му покаже как смята, когато пазари. Вечерта той спа при нея. На следващия ден беше 6ти декемви и през 2017 началото на празненствата по случай 100 години независимост на Финландия, Suomi100. Аз бях заета по един проект и тръгнах рано сутринта. Децата останаха с баща си и отишли в гората, където изгубили Маса. Беше денят на първия сняг. Когато се върнах, те вече бяха претърсили гората два пъти, но без и следа от Маса.

Нещата, които се случиха в следващата половин година, разказват много за Финландия, финландците и тяхното образование.

Разбира се, Василиса беше стресирана – беше изгубила героя на класа. Но никой не я обвини в училище – нито учители, деца или пък родители казаха и една обвинителна дума. Вместо това ситуацията беше превърната в издирване. На следващия ден уроците бяха отменени и експедицията „Да спасим Маса“ беше организирана. Василиса беше лидерът на експедицията – тя знаеше маршрута и мястотo, където да търсят. Класът провери цялата гора, но не намери Маса. На следващия ден всяко дете получи задача да планира спасителна операция в гората със семейството си и да я напише. Маса отново не беше намерен. Някои родители оплетоха братя и сестри на Маса. В нашето семейство направихме обяви на хартия, който закачихме в наше съседство, както и голям дървен банер, който оставихме в гората. Той остана там през цялата зима и ние редовно проверявахме, дали някой не е оставил Маса в торбичката под него, но не. Беше много тъжно за всички дни, дори и за мен, представяйки си малката нежна играчка, оставена сама в тъмното под снега. Така че решихме да изплетем нов Маса. Намерихме занаятчийка във Русия и й изпратихме снимки. Василиса координираше процеса. На 7ми януари взехме новия Маса от Виборг и на следващия ден той се завърна в училище. Изглежда това щеше да е най-добрия възможен финал на историята.

Но през април получих обаждане по телефона.
– Вие ли сте, които търсите кучето-играчка? Моето куче го намери в гората! Ще се радваме да го върнем в училището и да зарадваме децата.

И така Маса се завърна след цяла зима в снега. Не можем да опишем колко се радвахме.

Макар и без поука, тази история винаги ще е за веригата от дела, пълни с добрина, подкрепа и доверие. Една финландска история!

––––

Оригиналът на историята, може да прочетете тук на руски.


Още текстове за образованието във Финландия:

Една финландска гимназия отвътре

Да следваш туризъм в Лапландия

Една година в Aalto University

Да следваш право във Финландия

Очарователните библиотеки във Финландия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.