Финландия · Fit fürs Studium

Една година в Aalto University

Преди точно една година получих окончателното потвърждение, че съм одобрена за обмен в специалността Human-Computer Interaction в Aalto University, Хелзинки. Мечтата ми да се завърна във Финландия бе на път да се сбъдне. 

Една година по-късно имам нужда да напиша впечатленията си, с надеждата да са от помощ на мнозината, които посещават този блог за информация за висше образование.

Преди всичко, как се озовах във Финландия?

През 2009 г. завърших Немската гимназия в Бургас с отличие и след като не бях приета японистика в София, заминах за Франкфурт, където следвах японистика и социология. Мечтата ми беше да работя в дипломацията и като литературен преводач. Програмата ме разочарова в много отношения, които съм описала тук , но съм благодарна на преподавателите си за критическото мислене, на което ме научиха. През 2013 започнах двойно следване (Doppelstudium) и по психология, която винаги ме е интересувала, и предлага много повече възможности за реализация. На края на следването си не бях никак доволна и от нев: в Германия по психология обучават изключителни зубрачи и оценките означават всичко. На края на бакалавъра имах нужда от ново предизвикателство, усещах, че съм забила на едно място. Използвах времето между бакалавър и магистратура, за да работя в стартъп във Финландия и там осъзнах, че Германия не е всичко и определено има и по-добри места за живеене. Но стартъпът не прокопса и лятото бях без работа така че реших да сбъдна една друга моя мечта и да се преместя в Берлин. Приета бях в интердисциплинарната специалност Human Factors в Техническия университет, която обединява психология и инженерство. Въпреки че Берлин е много интересен град, носталгията към Финландия беше голяма, затова организирах една година обмен по Еразъм в университета Аалто, в Хелзинки, където специализирах в Human-Computer Interaction.

Защо Aalto University?

Aalto University е един от водещите технически университети в света и залага изключително на иновативни методи на обучение и интердисциплинарност, тоест работа между технически насочени студенти, студенти по изкуствата, бизнес студенти.  Също така предприемачеството е важна тема и всички студенти имат възможността да изпробват свои проекти. Преди това, в ТУ Берлин се сблъсках със старите проблеми на немската образователна система – зубрачество, единачество сред студентите, остаряли методи (например статистика изучавана с тебешир на дъска и очакването на учителите, че студентите ще преписват и ще си водят бележки). Така че изключително много се радвам, че успях да дойда тук, с подкрепата на програмата Еразъм, за да се убедя, че има и друг начин. Human-Computer Interaction е комбинация от психология и компютърни науки. Харесва ми колко практически проекти имаме, примерно в екип оценяхме един онлайн магазин за финландски дизайн и изследвахме как хора от различни култури се сблъскват с трудности в използването му. Също така имах възможност да участвам и във философски лекции и да рефлектирам над собствения си опит и също да разглеждам развитието на технологиите критично откъм етична гледна точка. Също така уменията ми да програмирам се подобриха след курсове по машинно обучение (machine learning) и визуализации на данни. Мисля, че Германия е добро място за бакалавър, за натрупване на знания, hard skills и научаване на дисциплина, а Финландия е супер за магистратура, в която човек може да развие личностните си качества, да се научи да работи успешно с наистина разностранни екипи, и да развие всякакви soft skills.

Най- ми харесват атмосферата на отвореност и уютност в университета. Отношението към студентите като към възрастни хора със собствен живот и интереси. Безбройните възможности да опитваш нови неща и да се запознаваш с хора. Състудентите ми – уникални личности, смели, интелигентни, готови за предизвикателства. Нивото на дигитализация – студентската карта е приложение на телефона, множество стаи в университета се резервират онлайн. И не на последно място, интериорния дизайн на университета е на изключително ниво – който харесва финландски дизайн, ще оцени мебелировката с култови марки като Артек и Витра, произведения на самия Аалто също са за всеобщо ползване. И уханието на дърво навсякъде.

arts
В сградата на факултатета по изкуство, ARTS

Кампусът Отаниеми

Кампусът на Аалто е в квартала Отаниеми, който е в Еспоо, град на запад от Хелзинки,  с много жилищни сгради, ниски наеми, добре свързан с големия град, но без особена атмосфера. Но пък оценявам, че след толкова години живея отново в морски град. Кампусът Отаниеми е отлично свързан с метрото и в същото време е сред природата, на нос в морето, има гори, плажове, наблюдателна кула за птици. Идилично е, без да е далече от цивилизацията.

Също така има много международни студенти, защото всички магистратури са на английски. Не очаквах, че ще се запозная и сприятеля с толкова хора от Индия, Китай, Бангладеш, Пакистан. Научих много за страните им. В Германия нямах такива състуденти.

Студентският живот във Финландия е много динамичен. В Аалто не е лесно и много студенти си признават, че имат много за учене и много странични проекти. Всяка специалност си има гилдия, която организира много събития, на които студентите носят гащеризона на гилдията, обикновено спонсориран от фирми. Но има и много други купони, организирани примерно от клуба по дегустиране на уиски, вино, коктейли, бягане в гората и тн. Възможностите са спорт са отлични. Професионални контакти се завързват лесно. Безгранични възможности.

Лесно ли се кандидатства?

Тъй като Human Factors нямат никакви кооперации по Еразъм с този университет не беше лесно да организирам обмена, но ТУ Берлин имаше договор през друга специалност и от там по някакъв чудодеен начин и/ли благодарение на моята упоритост документите ми бяха приети и миналия август се записах във специалността Computer Science.

Каква е реализацията с Human Factors/HCI?

С Human Factors мога и искам да консултирам фирми как да правят своите продукти по-безопасни и лесни за използване, особено в сферата на медицинските продукти. Настръхнах, когато научих, че в медицината човешката грешка е третата причина за смърт след сърдечните и раковите заболявания. С Human Computer interaction мога да правя същото, но в рамките на софтуерни интерфейси, уебстраници, мобилни приложения. Имам разнородни интереси, работила съм по проекти свързани с архитектурна психология, usability testing, design thinking. Вярвам, че знанията и опитът ми ще са от полза в различни области. Надявам се да мога да работя по такива проекти и в България.

Реализацията си зависи винаги от самия човек – дипломата не е гаранция, че ще намери работа веднага след завършването, както мнозина в България и Германия смятат. За това трябва да се работи от рано – със създаване на задълбочени контакти в избраната сфера, доброволчество, поемане на инициатива, изграждане на репутация.

Общият ми съвет към всеки, стремящ се към висше образование, е да се информира добре за специалността, която ги влече – не просто да прочете на страницата на университета, а да провери в LinkedIn какво правят абсолвентите от тази програма в бъдеще. Когато се колебаех дали да започна Human Factors, писах директно на шест човека, които я следват – пет от тях ми отговориха доста детайлно, за предимствата и недостатъците й, а шестият ми остави телефона си да му се обадя директно. Не се страхувайте да питате – в България казваме “С питане и до Цариград се стига”, а в Германия типично по немски директно се казва “Който не пита, е тъп.” (Wer nicht fragt, ist dumm.).

Културните различия между България, Германия и Финландия

Отношението към децата като към възрастни изненадва. Тук е нормално децата да могат да мият чинии на четири години и да си приготвят храна. Възпитават се в самостоятелност от съвсем ранна възраст. Образователната система също се концентрира върху разиването на умения за работа в екип и критично мислене. CNN имат чудесен репортаж за това, как от тази година още от детската градина обучават децата да разпознават фалшиви новини онлайн. Това е важното тук, а не зубренето на факти или гоненето на оценки. Впрочем подобни неща разказват и мои познати тук: Борис, който следва туризъм в Лапландия , и Теди с право в столицата.

Също така, след първия ми престой ми тук ми направи болезнено впечатление колко сексистка е атмосферата в България – в ежедневни коментари, разговори както и в медиите, еди си кое било мъжка постъпка, или еди си кой бил некомпетентен, защото е жена. Тук да се говори с пренебрежение и презрение за жени и мъже е недопустимо, нито е прието да се кокетничи и да се правят нелепи намеци.

В учебника ми по финландски споменават българите като контактни хора, които говорят с удоволствие, и това е представено като голяма разлика с финландците. Не мога да се съглася напълно, но определено във Финландия се говори малко, сдържано и със съдържание. Според мен, е страна на интроверти, което в никакъв случай не значи, че хората тук са затворени или враждебни. Отнема време и инициатива да се сприятелиш с финландци, но приятелството им е безценно. Също ми харесва и че са доста по-внимателни в сравнение с германците, които много често не обръщат внимание на думите, които използват, и се изразяват с грубост, която в очите на много хора се разбира като неуважение.

Една последна културна разлика е отношението към родината и националните символи: тук знамената се вдигат само на определени дни в чест на събития и личностти. Не е прието финландското знаме да виси от терасата или на колата. Също знамето винаги е искрящо бяло. Имах щастието и да се запозная с хора със здрав патриотизъм, които с удоволствие ми разказаха за историята на страната, запознаха ме с героични и не толкова героични моменти, показаха ми филми, които всеки познава. В Германия не е прието да показваш какъвто и да е патриотизъм, за да не те обвинят в национализъм, така че здравото отношение към история и родина тук много ме впчатли.

Разликите в обучението в Германия и Финландия

Отношението към студентите е различно – те се възприемат като възрастни и самостоятелни, способни сами да планират учебната си програма и времето си, и донакъде дори като клиенти на унивеситета. Фрапиращи са разликите в библиотеките: в Германия нямаш право да влезеш с яке, раница, вода, камо ли кафе или храна в библиотеката. Тук те са уютни пространства, със стаи за работа на тихо, но и с кафене, уютни дивани и кресла за обсъждане на проекти в група. Да не говорим, че почти всички помещения в университета могат да се ползват от студентите, за да работят на спокойствие. Тук йерархиите не важат по начина в Германия – имейли до преподаватели не е необходимо да започват със Sehr geehrter Herr Prof. Dr., говори се на малко име. Също така, почти всички наричат университета “училище” и професорите “учители”, което скъсява дистанцията. Отношението на преподавателите, при които съм била досега, също е било приятелско, а гъвкавостта им по отношение удължаване на крайни срокове ме удивлява. В Германия нямах възможност да се явя на една лекция заради ангажимент към работата ми и професорът, при когото отидох лично да намерим решение, ми се сопна, че преди всичко съм студент и това е по-важно от каквато и да е работа. Това неуважително отношение имам предвид.

bib3
Библиотеката на Computer Science.
В един от курсовете на име „Дизайн за трансхуманни системи“ бяхме студенти по технологии, изкуство и бизнес и трябваше да съберем своите идеи за човека на бъдещето и какви подобрения можем да си представим както и да ги обсъдим от етична гледна точка.

По отношение на методите на преподаване, препоръчвам и статията „8 причини да не следваш в Германия“ на бивш студент от Аалто, който прави Еразъм семестър в Кьолн: на английски и на немски.

Примерните разходи на един студент във Финландия

Наемите са от 250 евро немебелирана стая до 700, аз имах късмет да живея за 300 на месец. Храната в столовата е чудесна и е субсидирана от държавата, за да струва само 2.60 евро – това включва салата, основно, хляб и напитка по избор. Така че за храна отиват около 100-150 евро на месец. Картата за транспорта покриваща Еспоо и Хелзинки е около 30 евро на месец със 45% студентско намаление. Така че минимум 500 евро на месец за базисните неща и вече зависи кой колко желае да излиза, пътува и тн.

canteene_food_finland
Типичен студентски обяд: салата, супа от сьомга, хляб и напитка, за 2.60 евро.

Стипендии, за които могат да кандидатстват български студенти

Тези, за които знам, че имат пълни стипендии за студенти от България са двойните магистърски програми към EIT digital academy. Посетих курсовете по специалността Human Computer Interaction & Design, както и Data Science.

Възможно ли е намирането на студентска работа по време на ученето?

Който търси – намира. По време на учебната година университетът наема много от студентите, които следват, като teaching или research assistant. През лятните ваканции масово фирмите привличат студенти за стажове, които остават после на половин работно време. Тези лятни стажове са много търсени, затова е добре още от октомври-ноември месец да се търсят възможности и да се завързват контакти. Има множество борси и кариерни форуми за това.

На един такъв форум се запознах с японска корпорация в областта на медицинската техника, която ми предложи шест-седмичен проект в Япония. HR директорът им беше дошъл лично в Хелзинки, за да подбере отлични кадри. Това говори много за репутацията на университета. Радвам се също, че по такъв неочакван начин ще сбъдна отколешната си мечта да живея за известно време в Япония.

 

2 коментара към “Една година в Aalto University

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.