Финландия · Fit für den Job · Fit fürs Studium · работа

Да следваш туризъм в Лапландия

Santa_Claus_House

Година и два месеца след първото ми посещение в Рованиеми, имах прекрасната възможност да посетя столицата отвъд арктическия кръг отново, този път за да участвам в Dash Lapland, най-северния хакатон за дизайнери. Каква беше изненадата ми като забелязах, че сред организаторите има и българин. Радвам се, че Борис се съгласи незабавно да го интервюирам на място – за следването му в Университета на Лапландия, за доброволчество, предизвикателства и хакатони, и за работата му като сафари гид.

Здравей и благодаря много, че се съгласи да участваш, ние все пак току-що се запознахме! От колко време си във Финландия и с какво се занимаваш тук?

От почти две години съм тук. В момента се занимавам с Dash Lapland като доброволец и част от организаторския екип. Първоначално само учех във Финландия, а от началото на тази учебна година, тоест септември, започнах и да работя, първо като чистач на мол, а после се преместих в Сафартика, това е туристическа фирма за сафарита. Идват хора от всякакви страни и е едно от най-уникалните работни места на света. Там работя като сафари гид, с хъскита, елени, моторни шейни, ходим на леден риболов на езеро, пикник през нощта със северните сияния, ако ги има.

А какво следваш?

Следвам туризъм и… гостоприемство, hospitality management на английски. В учебния процес ни обучават повече как да се развием в предприемаческата сфера на туризма.

Какво те мотивира да се преместиш във Финландия?

Добрата система на обучение, чух, че е най-добрата в света. Също така имах желание да се предизвикам и да живея извън България, да се науча да се справям и да подобря себе си и уменията си.

И какви са впечатленията ти от следването в Лапландия?

Тук ни обучават как да се справяме с проблеми, режимът на обучение е малко по-практичен отколкото в България спрямо това, което съм чувал от моите приятели. Тук имаме повече свобода за учене, материалът не е много, можем да се справяме с много неща наведнъж, по-свободно е учебното време, имаш гъвкав график.

Можеш ли да ми дадеш пример за практически проект, по който си работил?

Този семестър имахме за задача да създадем pop-up experience за международното волейболно състезание PowerCup с много финландски участници, но и екипи от Естония, Норвегия, Русия, което се провежда през юни. Нашата задача бе да създадем малък щанд, който да се имплементира на самото събитие и да има успеваемост. Главната тема е Лапландия, но да не е само Дядо Коледа, елфите, зимата, все пак събитието е през лятото. Да покажем на другите, че Лапландия е доста интересна, и да привлечем повече хора да я посетят. Идеята на нашата група беше Lapland Elf booth, фото кабина, оперирана от елфи от Рануа. Това все още е в процес на обмисляне, поради правата върху елфите.

Тоест е свързано и с темата за Intellectual Property Rights, така ли? Би ли казал, че обучението ти е мултидисциплинарно, изискващо умения от различни специалности?

Така е. Студентите в нашия университет се разбират добре, дори и да са от различни дисциплини. На събития като Dash също се имплементира този начин на събиране на хората от различни специалности и университети, дори и други краища на света, отворено е за всеки. Това е добър начин да се научиш да работиш с хора от други специалности и да видиш те какво имат да кажат по темата, по която работите. Така създаваш нови връзки, нови приятели дори, бъдещи колеги, работодатели, сътрудници.

Така е. Какво те мотивира да участваш в Dash като доброволец?

През фейсбук научих за събитието, изглеждаше готино, Грабна ме стилът и дизайнът на събитието. След като приятелката ми се записа и ми разказа повече, кандидатствах със CV, обяснявайки че имам желание да помогна и да съм част от организаторския екип. Поканиха ме на интервю, в което обсъдихме как моите умения ще спомогнат за организацията и какво аз ще получа от Dash. Имах желание да помогна, защото вече бях участвал на друг хакатон, Innovate or Die, и исках да видя как е от другата страна на нещата.

Разкажи ми за него.

Innovate or die 2018 беше през ноември в град Химос, Финландия. Беше интересно и различно от Dash. В Dash сам си избираш предизвикателството и имаш две седмици предварително да се запознаеш с отбора си и примерно да обмислиш как ще решиш дадения проблем. При IoD е по-различно, имаш време да се запознаеш с отбора си, но разбираш предизвикателството в деня на хакатона.

Над какво предизвикателство работи там?

Нашата фирма беше специализирана в хранително-вкусовата промишленост. Предизвикателството беше как да направим техните продукти привлекателни за младите. Ние работихме над иновативен дизайн за опаковки.

Да се върнем на Лапландия – как реши да учиш именно тук?

Като бях дете, дойдохме тук за първи път с родителите ми през зимата, разбира се. Посетихме дядо Коледа, елфите. Помня че бях много впечатлен и дори казвах, че искам да стана елф, като порасна, поради факта че имаше три или четири български елфа в Санта парк. Спомням си ги перфектно, бяха уникални! Като завърших гимназия, кандидатствах и във Хелзинки с изкуства и се записах и в НАТФИЗ. В Хелзинки не ме приеха, но ме приеха тук в Рованиеми, в НАТФИЗ също получих дата за приемен изпит, но той беше насрочен за дните, в които вече би трябвало да съм във Финландия, така че взех решението си да дойда тук и зарязах Натфиз.

А какви бяха очакванията ти към Лапландия?

Честно казано, очаквах хората да слушат повече метъл. Много хора мислят че Финландия е пълна с метъли и депресирани хора, защото финландците не се усмихват много и изглеждат по-затворени. Но всъщност не е така, не всички са затворени и не всички са метъли, има много забавни и интересни хора, просто им трябва повече време да свикнат с теб. Това е страна на интроверти, но много забавни и уникални хора. Също очаквах, че страната ще бъде уникално красива, през цялата година. Бил съм тук и преди през лятото, белите нощи са невероятни. Въпреки че пролетта и есента са съвсем кратки, има много какво да се види, през всеки сезон.

Какво те изненада като дойде тук?

Бях изненадан, че много хора знаят английски, особено по-възрастните. Мислех, че ще ми е ужасно необходимо да знам финландски, за да се оправя, но не беше така. Разбира се, основни знания по езика определено помагат във всекидневни ситуации, като в магазина примерно.

Какво би посъветвал своето аз от преди да дойде тук?

Учи повече финландски! И също: не се притеснявай да промениш живота си. Тогава дилемата ми беше дали да се преместя тук или да остана в България и да продължа да се занимавам с дейностите, които започнах в училище, 192ро СОУ „Христо Ботев“ от село Бистрица, клуба ми по изкуства, който още съществува и прави мюзикъли. Всичко започна, когато бях в десети клас и един бивш ученик дойде след завършването си да снима филм за 150 годишнината на училището. Покрай работата за филма, сформирахме и школа за таланти и артисти. Това определено промени живота ми.

Имаш ли възможността и тук да се занимаваш с изкуство?

От една страна, все още помагам с каквото мога от разстояние на школата в Бистрица, от друга страна, тук също имам много възможности да се занимавам с театър, тук има много събития за студентите, организират се състезания, примерно по импровизиран театър, танц, песен. Важна роля играе отборния дух, сработването. Дори и преди да не си се занимавал с изкуство, понякога ти се налага да започнеш, за да се справиш в различни проблеми, забавно е да намериш начини, дори и да не знаеш как от самото начало.

Разкажи ми малко повече за работата си като сафари гид!

Изискват се добри умения да обслужваш клиенти, което значи да знаеш как да се справиш с всяка ситуация, например ако някой клиент е недоволен че трябва да заплати голяма сума заради инцидент с моторната шейна. Също така и да знаеш основни неща като например как да запалиш огън, как да използваш нож, брадва, все пак често палим огън навън. В началото определено не знаех как да използвам нож за да запаля огън по-бързо, но в Сафартика се научих бързо на такива практически умения. Харесва ми, че по цял ден съм навън. Понякога работя вечерта след цял ден в университета – прекрасно е да прекараш два-три часа в дивото. Главната цел е да пазиш клиентите, да не се наранят, както и да ги нахраниш и напоиш. Приготвяме им супа от елен или сьомга, понякога наденици на огъня с горчица, предлагаме им традиционен сок от боровинки, къпини, ягоди. Също така научаваш и много за историята и фолклора на местността, в която ги водиш. Най-често клиентите са от Италия, Испания, Великобритания, след това Франция, Русия, също доста от Азия, основно китайци, но и тайландци, японци. Корейците са рядкост. Имал съм и български групи, една или две. Но в Рованиеми съм чувал българска реч. В моя университет има поне още един българин, който сега завършва и също работи в Сафартика. Аз лично планирам да остана още известно време след завършването и да си подобря езика. След това не съм го решил още, но ще се радвам да пътувам из света.

А какво е мнението на финландците, които познаваш, за България?

Слънчев бряг, типичните туристически места, представят си България като място с много плажове, което е вярно, но не всички знаят, че имаме и планини и не ходят по най-красивите места, които имаме. Обикновено посещават само вече претъпканите места и според мен това не е хубаво за тях като преживяване тъй като мога да отидат в планината, да кривнат в гората дори и само за няколко часа за пикник, да видят красотата на природата.

Която като нация, дълбоко свързана с горите, ще оценят. Благодаря ти много за отделеното време и ти желая още много успехи тук на север!

2 коментара към “Да следваш туризъм в Лапландия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.