Финландия

Да живееш в северна страна

Finland-lakeВъв втората част на интервюто ми с Теди си говорим за живота във Финландия, за доверието сред хората тук и за това, как да се подготвиш по-добре за преместване тук. Първата част, в която тя разказва за следването си в Хелзинския университет, е тук.

Кога за първи път се почувства у дома си тук?

От ден номер едно. Финландия я приех от първия ден като място, където искам да живея, напомня ми много на България, между другото, най-вече по отношение на природата. Липсваше ми много снега, още си спомням как заплаках от щастие като видях първата снежинка след десет години, защото там, където живеех в Испания не вали сняг. Изобщо приех Финландия с отворени обятия.

Ти вече спомена много неща, които харесваш във Финландия. А има ли неща, които искаш да се променят в бъдеще?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото до момента съм живяла в университетската сфера и още не съм се сблъскала с реалността, с това, което е извън университета, Защото в момента, в който излезеш извън този хъб, така да го нарека, не всичко, които си имал в университета, се приема за даденост, Най-скорошен пример ми бе че не всеки имигрант трябва да знае английски език, както беше общо прието в университета. Там всеки говореше и никой не те и пита предварително дали знаеш английски.

А иначе какво бих променила – труден въпрос, не съм видяла нищо конкретно, което да не ми харесва, или пък което на този етап сериозно да ме е притеснило, но може би на тема изисквания на езици за професионална реализация, бих искала да не са чак толкова стриктни и да са по-отворени към английско-говорящи хора. Вярвам, че ако човек има даденост към езици, винаги ще може да ги научи в движение. Аз вече имам този опит, научих испански, докато учех във Испания, така че вярвам че и финландският може да се научи въпреки че е труден.

Така е. А какви са асоциациите на твои близки и приятели от България и Испания за живота тук?

Ами, във Испания обикновено първата асоциация е „Оле, колко е студено! Аз там не мога да живея, много е студено.“, аз винаги отговарям, че проблемът не е студа, а тъмнината. И финландците са на същото мнение. От българи като цяло нямам конкретни впечатления, не мисля, че хората в България са ентусиазирани да емигрират във Финландия, по-скоро биха предпочели други държави като Англия, Испания, Германия, Финландия не ми е направила впечатление да е атрактивна дестинация за тях, като място за живеене.

Това е и моето наблюдение. А какво би посъветвала хора, които обмислят да се преместят тук за постоянно?

Добре да си помислят, защото университетският живот е лесен, обаче ако идват тук да си търсят работа, много неща трябва да се обмислят предварително.

Добре е да се информират много добре от емигрантските служби, защото ако идват от държави извън Европейския съюз могат да имат сериозни проблеми с легализирането на престоя си. За тях изискванията са по-стриктни и не е лесно. По отношение на времето, освен тъмината, за която споменах по рано, също трябва да се има в предвид, че около 70% от времето през годината е студено, някои хора не са подготвени за тези климатични особености.

Също така, трябва да се има предвид, че животът във Скандинавските държави е значтелно по- скъп, така че е добре да се предвиди бюджет за поне шест месеца напред. Не на последно място трябва да птбележа че всеки дом трябва да бъде покрит от застраховка от наемателя, ако говорим за жилища под наем. Тези са предимно необзаведени.

Според теб какъв е минимумът за един човек на месец?

За да се определи минимумът, трябва да се имат на предвид различни фактори, като например дали този човек живее сам или със семейството си, дали се грижи за домашен любимец, дали иска да се премести със личния си автомобил например, и т.н. Трудно ми е да дам конкретна цифра за минимума, по-скоро мога да кажа че цените на жилищата под наем в района на Хелзинки и околията варират от около 650 -1500 евро на месец, а за студенти са от около 200-400. Оттам нататък всеки може да си направи собствени изчисления.

Какво би посъветвала своето аз от времето преди преместването във Финландия?

Може би да се бях подготвила с изучаването на финландския още преди преместването ми тук. Но нищо друго – във Финландия нямаше с какво да се налага да свиквам, защото просто нещата работят тук, във всяко едно отношение, конкретно визирам администрацията. Помня как се учудих на факта, че когато трябваше да говоря с конкретен човек по даден въпрос, скужител от университета ме посъветва да пратя и-мейл, и аз се учудих. Помислих си кой ще ми отговори на този и-мейл някога? Получих моментален отговор, за което бях много приятно изненадана. Но не е само това, аз съм от малкото, които са отворили сметка във банката преди да имат документ за финландски социален номер, който важи като ЕГН: успях да открия сметка с временния си личен номер, който ми беше даден от полицията. Такова доверие не бях виждала другаде. Затова смея да твърдя че, не ми се е налагало да свиквам с нещо ново и се надявам и за в бъдеще да е така.

Да се надяваме. Северните страни също и Финландия и Швеция особено са известни за своето отношение към половото равенство. По твое мнение, в какво се изразява това? За мен примерно беше изненадващо как имат една и съща дума за „тя“ и той“.

На места има общи тоалетни. Намирам това за знак за полово равенство. От друга страна, съм чувала , че във Финландия заплатите търпят известни разлики което пък е пример за полова дискриминация. Така че е трудно да се определи в какво точно се изразява това.

Колкото до това дали това полово равенство е еднакво изразено във всички северни държави, не мога да коментирам, но при всички случай зависи от културното развитие и правната система на съответната държава в професионален аспект.

Разбирам. Също така съм забелязала, че опазването на околната среда е важна тема. Какво ти е правило впечатление в тази област?

Като цяло ми прави впечатление, че навсякъде хората се стремят да пазят чистота и да поддържат чисто. В тази връзка, е подходящо да се изтъкне факта, че всеки жилищен блок има няколко контейнера за рециклиране, като на места може да има няколко контейнера за един вид боклук и това според мен стимулира , хората, да рециклират повече.

А и те са огромни тези контейнери, поне в моето общежитие са около пет метра дълбоки.

Така е в студентските общежития, да. Също извън университетската зона, забелязах че, помещението с контейнерите се заключва. Без ключ от блока в който живееш, няма как да си изхвърлиш боклука.

Дори и сред природата, има кошчета и географски карти по всички алеи, затова е удоволствие е да се разхожда човек със или без домашен любимец, в компанията на приятели или сам и да си отдъхне някъде.

Така е. Последният ми въпрос е, какви са асоциациите на финландците, които познаваш с България?

О, интересно. Най напред изреждат имената на градовете в които са били или за които са чували, сред тях са Слънчев бряг, Златни Пясъци, София и прочие. Някои почертават че харесват и българската кухня. Редом с това, имах и случай при който финландец работещ с български емигранти си беше изградил изключително изкривена представа за българския народ като цяло, освен че България е бедна държава, което е факт, така че се радвам че имах възможността да говоря с този човек и да  представя страната ни в малко по-добра светлина.

А заради географското ни разположение, мога да добавя че, също свързват България със слънцето, морето, топлото време. Хубаво е, че има много чести полети през лятото.

Така е. Благодаря ти много за отделеното време, Теди!

Благодаря и аз, беше ми приятно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.