Финландия · Fit für den Job · Fit fürs Studium · работа

Да следваш право във Финландия

Bildergebnis für helsinki yliopistoПо време на втория ми престой във Финландия, имах радостта да се запозная с Теди, българка, завършила Бизнес Право в Университета на Хелзинки. Идеята за интервюта с българи, живеещи в тази малко известна страна, се беше зародила вече и Теди е първата сънародничка, която се съгласи да участва. В тази първа част на нашия разговор, тя разказва за това, как се влиза в тази специалност, как е следването тук и какво отличава финладското образование.

Здравей, Теди, и благодаря много за готовността ти за това интервю! Интересувам се от твоята перспектива за живота във Финландия, и затова искам да започна с въпроса ти от колко време си тук и с какво се занимаваш?

Здравей и благодаря ти за поканата! Във Финландия съм от вече почти три години и дойдох тук да изкарам магистъра си по Международно Бизнес Право, който завърших през Декември 2018.

А какъв е бакалавърът ти?

Бакалавърът беше по право и го завърших в Испания.

Какво те мотивира да се преместиш във Финландия?

Първоначалното ми решение да дойда беше ваканция, просто една нормална ваканция. От първия ден останах много очарована от живота тук, от всичко, от природата, много ми хареса, и реших че в бъдеще, щом завърша бакалавъра си в Испания, веднага ще подам документи за магистъра тук.

Колко лесно беше да започнеш магистратура тук? Какви документи ти изискваха? Беше ли трудно?

Не беше лесно, но не е невъзможно. Беше сравнително лесно откъм администрация, искаха естествено диплома, или ако не е завършил ученикът, може да се предаде временен сертификат с настоящите завършени предмети, и с перспектива да завърши до определена дата. След това се изискваше автобиография и мотивационно писмо, също и сертификати от участие в различни събития, за да докажеш че се интересуваш от дадената сфера, която искаш да следваш, Също така, препоръки от учители бяха добре дошли.

А трябваше ли да идваш тук за интервю?

Не, нямаше такива неща. Това, което си спомням в момента, е че трябваше да изкарам курс по английски и тест на нивото. Куриозното е, че нивото трябваше да е между B2 и C1, нито едното, нито другото, нещо, което много ме учуди. IELTS е един от тестовете, които се признаваха.

Каква е основаната разлика между правото тук и правото, което си учила в Испания?

Там карах национално право на испански език, докато тук следвам международно право, което е насочено към частния сектор. В това бизнес право се включват различни подраздели, сред които е Mergers & Acquisitions, право и технологии, защита на интелектуалната собственост, както и корпоративно право. Това са трите основни подраздела на правото тук.

Колко души следвате тази магистратура тук?

Когато започнах, 20 души бяха приети в специалността Бизнес право. Тогава имаше и специалност по международно публично право, но за съжаление, я закриха, и за започналите я става все по-трудно да си намерят курсове за следване и съответно да си завършат магистъра. За тях имаше възможност да изберат някои от нашите курсове.

Финландия по принцип се свързва с технически специалности, затова съм малко изненадана да се запозная с човек, следващ право. Според теб как се различава от правото, преподавано в други университети? Също така, как оценяваш своите шансове на пазара след завършването?

Магистратурата ми харесва страшно много, и е една от най-добрите. Когато търсех специализация, избрах магистърската програма на университета на Хелзинки, защото е най-обща, но и позволява на студентите да изберат своите любими предмети, да изучават това, което им харесва. Имах свободата да уча това, което ме вълнува и с което искам да се занимавам в бъдеще. В Испания със сигурност нямах свободата да избирам отделни предмети, само свобода да избера отделна сфера на правото, нито пък можех да завърша с повече кредити от разрешеното.

До каква степен, следването ми е компетитивно зависи от пазара, към който съм се насочила. Предполагам, че във Финландия е атрактивно да си завършил в самата държава, но има други фактори, които усложняват реализацията, в зависимост от държавата, в случая езика.

Така е. От друга страна, в Германия съм чувала за правото, че е специалност, в която студентите си правят живота един на друг тежък, има истории за това, как книгите в библиотеката се късат, за да не могат другите да ги ползват. Държавните изпити също са тежки и ако не ги издържиш три пъти – край. При регистриране за държавен изпит се изпраща голям плик, и ако те скъсат ти го изпращат обратно, а ако си издържал ти изпращат малък, и много хора развиват фобия от пощенската кутия. Как звучи това за теб?

Напълно непознато, като от друг свят. Не съм запозната с такива неща, не съм имала такива стресиращи ситуации, но това не значи че нивото на обучение е било по-ниско, даже обратното. Нещо, което много ми хареса във Финландия, е че от нас се изискваше да си изкараме тестовете, без да е необходима предварителна регистрация. По-скоро се наблягаше на писмената част, тоест ние имахме страшно много есета. В крайна сметка, оценката се базира на участието на ученика, на демонстрирания интерес и любопитството. Акцента е насочен върху това как да решиш даден юридически казус по бърз и умел начин, умения, които в днешно време са ключови за всяка професия.

Мислиш ли, че това е отличителен белег на финландското образование?

Да, както и свободата да избираш и отговорността, поемането на отговорност. Това е може би характерния елемент за финландското образование. Защото, де факто, аз сама съм отговорна да изкарам задължителните предмети, и след това да изкарам минималния брой кредити, като много ученици в повечето случаи завършват с много повече кредити, включително и на мен ми се случи, да трябва да махна някои от предметите от дипломата, защото просто има ограничен брой които можем да запишем, така че е добре учениците да съобразят и това, ако не им се учи излишно.

Студентската култура във Финландия е доста интересна. Според теб, кои са нейните отличителни качества? Аз лично се впечатлих от гилдиите, от ритуалите и традициите на кампуса.

Да, това също доста ме впечатли, че има толкова много студентски събития. Беше изключително приятна изненада да открия, че има седмица, която се нарича Welcoming fair, за да може новоприетите да се адаптират възможно най-гладко към нова среда, към различен начин на обучение от други държави и въобще да се запознаят с колегите си и да създават контакти от първи ден. Това е много впечатляващо и много го подкрепям като идея. Също така има много събития през цялата година, които помагат на студентите да се разсеят и да се запознават помежду си.

Според мен и връзката между университетите и икономиката е много силна, много фирми присъстват на самия кампус, има много събития със фирми. Това помага ли за професионалната реализация според теб?

Относително е. Не съм си намирала работа чрез такива събития, но получавам информация, която може да ми бъде от полза в бъдеще за потенциални възможности за професионална реализация. Доколко добре са организирани зависи също и от университета. Но във всеки случай смятам че тези ивенти трябва да съществуват, защото човек никога не знае с кого може да се запознае.

–––––

Скоро ще публикувам и втората част, в която си говорим за живота на север. Stay tuned :)

Image source: https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto/strategia-ja-johtaminen/kaksikielinen-yliopisto

3 коментара към “Да следваш право във Финландия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.