Аз чета · Fit fürs Studium

Въведение в човешките фактори (Human Factors/TU Berlin)

Human factors and ergonomics (commonly referred to as Human Factors), is the application of psychological and physiological principles to the (engineering and) design of products, processes, and systems. The goal of human factors is to reduce human error, increase productivity, and enhance safety and comfort with a specific focus on the interaction between the human and the thing of interest.

Магистратурата Human Factors към ТУ Берлин е мистериозна специалност, за която сред студентите по психология се знае малко. Доскоро беше уникална , но от 2018 Техническия в Кемниц също въвежда такава научна степен.

В HF биват приети психолози и инжинери и те работят над теми, свързани с проблематичната връзка между човек и машина като дизайн на интерфейси, услуги, медицински продукти, интерфейси на коли, особено на автономни автомобили. Специалността в ТУ Берлин съществува от 2007ма и е основана от няколко професора, които влагат много усилия и страст, за да може да същестува.

Като интердисциплинерна магистратура изискванията за влизане са доста по-ниски от тези за влизане в класическа магистратура по психология. Но лесният прием не обещава лесно следване. Ето и основните два проблема, с които се сблъсквам, откак следвам Human Factors:

  1. Никой никога не е чувал за Human factors.

Human factors е термин, произхождащ от авиационната индустрия от Втората световна война насам, когато производителите на самолети започват да проучват причините за самолетни катастрофи и намират много причини в човешка грешка, базираща се на грешни презумпции или на объркващ дизайн. Обучаващите се за пилоти и стюарди минават през курс по човешки фактори. С известна надежда отидох на авио-изложението ILA, но дори и когато говорих с представители на Airbus, бях попитана вечното: „Какво е Human factors?“. Студентския съвет на специалността организира вендъж годишно приятно събитие с алумни, на която човек се чувства като на среща на група за самопомощ, защото всеки търси правилния отговор на посочения въпрос. Но това, че няма един-единствен отговор е добре, защото позволява в зависимост от събеседника да подчертая различните отличителни особености на моята магистратура. А тя обединява емпирични психологически методи, познания по биопсихологически методи за изследване (ЕЕГ, ЕКГ, МРТ), познания по ергономия (физическа и когнитивна), дизайн на интерфейси, програмиране, инжинерство, ползваемост (usability), потребителски проучвания.

2. Техническият е hart, aber fair.

  • В рамките на първия семестър бяхме хвърлени в студената вода и трябваше да се научим да програмираме на Python и R (първото за курса по роботика, второто за статистика).
  • Количеството информация в лекции като Arbeitswissenschaft, Methoden des Usability Engineering, Kognitionswissenschaft, Kognitive Ergonomie, определено е голямо.
  • По статистика имаме устен изпит (това човек първо трябва да си го представи). В целия ми бакалвър по психология изискванията са били да назубря някакви неща и да ги изплюя на изпита. Не и в ТУ – тук изискването е да ги разбера и да ги приложа директно на практика. Например част от изпита ми по когнитивна ергономия беше да нарисувам интерфейса на пералня, който отговаря на изискванията за интуитивен дизайн.
  • От друга страна, организацията на лекциите и изпитите не позволява на човек да се издъни, а повечето модули се състоят от няколко изпита, така че човек да може да навакса, ако някой от тях не се е получил добре.
  • Също така отношението на професорите е много човешко, и в много случаи те предлагат устни изпити, ако студентът няма възможност да присъства на писмения.

Книги, свързани с темата човешки фактори

Покрай следването ми попаднах на някои страхотни книги, които не са задължително хардкор научни, и които препоръчвам на всеки, който се интересува по темата:

Bildergebnis für Psychology of Everyday thingsBildergebnis für The Psychology of Future things

Дон Норман: „The Psychology of Everyday things“ както и „The Design of Future things“

Който се интересува от Usability и UX, ще намери в книгите на Дон Норман лесно-смилаемо въведение. С любов към човека той насочва вниманието към кофти дизайн, променяйки нашето изначално вярване, че ние сме тъпи, щом правим грешки. Основаната от него Nielsen Norman Group e водеща консултантска фирма за използваемост и на страницата им има множество практически изследвания и вдъхновение за по-добри продукти и услуги.

Bildergebnis für wickens engineering psychology and human performance

Christopher Wickens „Engineering Psychology and Human Performance“

Кристофър Уикенс е корифеят на човешките фактори в Щатите и някои от моите професори са горди, че са работили с него. Книгата му е учебник по когнитивна ергономия, и е доста по-научно написана от книгите на Дон Норман. Въпреки това, книгата не плаши, защото е пълна с илюстрации, подробни описания на самолетни катастрофи (може би най-съществената тема на HF), както и истории за ежедневни ситуации, в които се объркваме. Ето един от любимите ми примери за копчета на асансьор, които пресъздават реалността (=разположението на етажите) по тотално странен начин:

 

 

И двата асансьора се намират в ТУ, между другото. Но за особеностите на този университет ще има друг пост.

Защо Human Factors M.Sc.?

Защото вярвам, че психологията има много повече приложения от обичайните клинични и терапевтични или в подбора на персонал. Тя се крие във всичко, което ползваме ежедневно: смартфоните, уебстраниците, асансьорите, колите, автоматите за билети за градския транспорт. И малките промени, които мога да постигна със знанията си от тази магистратура, ще имат дълготраен ефект.

3 коментара към “Въведение в човешките фактори (Human Factors/TU Berlin)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.