Аз искам да посетя · Аз снимам · Финландия

Рованиеми, Лапландия

И докато в Берлин мръзнем на някакви си -6° през февруари, не мога да не си спомня за незабравимото пътешествие до Лапландия преди точно една година. Температурата беше максимум -10° и никога не ми е било по-студено за толкова дълго време (три дена), nevertheless:

241l0n

Скъпо ли е?

Един от най-честите въпроси, свързани с Финландия, е колко е скъпо да се живее там. Докато хранителните стоки са наистина по-скъпи от в Германия, а наемите горе-долу същите, пътуването с обществения транспорт е доста евтино. Както с влакове, така и с автобуси, се пътува с лекота из цялата страна. На страницата на matkahuolto се намира актуална информация за всички автобусни компания, а на страницата на железопътната компания VR за влаковете. Отиването и връщането Тампере – Рованиеми ми отне около 9 часа и ми струва около 100 евро без никакви отстъпки. (За сравнение Франкфурт – Берлин, четири часа, с Deutsche Bahn, рядко излиза по-малко от 100 евро).

При Дядо Коледа в Рованиеми

 

В този пътепис един сънародник е описал повечето особености на Рованиеми и посещението на Дядо Коледа. И аз потвърждавам, че селото на Дядо Коледа е основна туристическа атракция, пълна със туристи, и за снимката се плаща солено. Това, което мен ме впечатли най-много, беше наплива на възрастни китайци, както и таблата с писма на деца от цял свят, където разпознах множество от България и ми стана много мило :)

Музеи

Рованиеми предлага и три музея, с обща входна карта (20 евро за възрастни, 15 за студенти и 10 за деца под 15), които си заслужават посещението, когато а) навън е -20° и б) нямаш кола, с която да се изнесеш от града.

Arktikum е посветен на живота отвъд полярния кръг, фокус върху история, география и антропология. С малко късмет вечер може да се види северното сияние от вътре.

20170225_154742_HDR

Korundi е изложбена зала за съвременно изкуство, made in the North.

Science Centre Pilke е посветен на горите и индустрията с дървесина, една от най-важните за Финландия, и предлага много информация по забавен начин за малки и големи. Атракциите включват огромна машина за сечене на цели гори (поне пет метра висока) както и интерактивна игра за отстрелване на мечки с пушка. За малки и големи, както казах :)

Но все пак, в Лапландия човек не отива, за да разглежда музеи, а най-малкото за да се потопи в този замръзнал, различен свят. За целта, човек трябва да напусне големия (кхъ-кхъ) град Рованиеми и да попътува един час на юг (да, правилно, на юг):

 

Рануа

В самото градче Рануа не бях, защото автобусът от Рованиеми спира директно на най-важната забележителност: Ranua Wildlife Park. В тази открита зоологическа градина живеят рисове, вълци, хиляди видове сови и бухали, и най-важното: истинска бяла полярна мечка!

Хъски-сафарито предлагано от фирмата в зоолигческата градина, също не е за пропускане, да не кажа, че основателна причина да се посети Рануа. Продължава 2 часа, което е много повече от сафаритата по 15 минути предлагани в Рованиеми на горе-долу същите цени. В рамките на тези два часа човек се научава сам да управлява шейна, теглена от шест, енергични и силни хъскита. Усещането за свобода е трудно да се опише или сравни. Маршрутът на сафарито също е правен с мисъл така че участнците за момент да забравят, че са туристи и да се запознаят с различните местности в Лапландия, например иглолистни и брезови гори както и езера.

Фирмата организатор предлага всичко необходимо за сафарито, така че човек няма нужда от подготовка, за да участва. Особено бях благодарна за допълнителния гащеризон и ръкавици, с които за първи път се почуствах горе-долу нормално по време на цялото пътешествие.

Proper_clothing_Lapland

Северно сияние не успях да видя, нито в Лапландия, нито през престоя си в Тампере. Сиянието изисква „само“ две неща: магнитна активност и безоблачна нощ. При първия си престой във Финландия нямах късмет, но следващия престой вече е планиран. Stay tuned!

П.С. Norwegian air летят директно от Бургас до Хелзинки на феноменално ниски цени ;)

3 коментара към “Рованиеми, Лапландия

  1. Супер, а дали Октомври има сняг, з. гелдам, че Норвежците летят до октомври?

    1. Възможно е, но ще е по-скоро първи сняг, примесен с дъжд. По-скоро март и април са интересни, тогава е натрупал истински. Поне тази година като бях там в средата на април, реката все още беше замръзнала.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.