Германия · Fit für den Job · работа

За ползата от Xing и Linkedin

Работих повече от четири години в областта на набирането на персонал и Xing (популярен в немско-езичните страни) и LinkedIn са основни инструменти, които използвах, за да намеря подходящи кандидати. Затова препоръчвам на всички млади хора да се регистрират и да поддържат атрактивен профил, независимо дали имат професионален опит или още се обучават. Наскоро проведох малък уъркшоп по темата и това ме вдъхнови да систематизирам съветите за използване на тези профеисонални социални мрежи.

Защо използвате LinkedIn?

Това е първият въпрос, който зададох на участниците.

 • За да си намеря работа, беше първият отговор.
 • За да бъда намерен и предизвикам доверие в бъдещи работодатели.
 • За да поддържам контакт с бивши колеги, състуденти, съученици.
 • За да намеря информация за фирми, в които искам да работя, и техните сътрудници.
 • За да следя новости в бранша, който ме интересува.

Имайте предвид тези аспекти на възможностите, които Л. предлага, когато се регистрирате.

За мрежата на моята мрежа

Преди всичко, LinkedIn и Xing са социални мрежи. За да визуализирам важността на мрежата от контакти, публикувам снимка на моята мрежа в Xing. В момента имам 177 контакта, които могат да ме свържат със 70 000 професионалисти. Когато видя привлекателна обява за работа, винаги мога да проверя дали имам познати на познати, които работят там и могат да ми дадат допълнителна информация.

Как да си направя страхотен профил?

Снимката

Снимката е първото впечатление за всеки посетител на профила ви. Основното правило, което бих формулирал, е: облечи се за работата, която желаеш. Колкото по-професионално впечатление прави, толкова по-добре. Инвестицията в снимки в студио ще си заслужава, стига да се чувствате уверени. Виждала съм много професионално направени снимки, на които кандидатът изглежда напрегнат, чувства се неудобно или се усмихва принудено и фалшиво.

Следните два инструмента ще ви помогнат да разберете добра ли е снимката, която сте избрали:

https://www.snappr.co/photo-analyzer/Компютърен алгоритъм анализира снимката на базата на фотографски правила и ви дава детайлна обратна връзка.

https://www.photofeeler.com Потребители на този сайт оценят снимката ви доколко компетентен, привлекателен и влиятелен изглеждате.

Професинално резюме в няколко изречения

Професионалното резюме улеснява специалистите по подбор на персонал както и приятелите, колегите и бъдещите клиенти. Ето най-важните въпроси, на които трябва да предлага отговор:

 • Кой сте вие?
 • Какво работите?
 • Защо работите именно това? Какво обичате в своята акриера? Как влияете на колегите си, бранша, клиентите си?
 • Какво е бъдещето на вашата индустрия, според вас?
 • С кои свои постижения се гордеете?
 • Какви са целите ви? Какво желаете да постигнете?
 • Как е най-лесно да се свържат с вас?

Опит

Описвайки професионалния си опит е добре да използвате стандартни наименования на позициите си както и да включите максимално много ключови думи, но без да прекалявате. Концентрирайте се върху глаголи както и върху постижения и бъдете конкретни (примерно „Отговорен съм за оборот от 1 млн евро годишно. Постигнах ръст на печалбите от 15%“).

Образование

Включвайки унвиерситета, който сте посетили, ви се отдава възможност да видите в които фирми работят колегите ви и също да видите повече обяви за работа. С добро око се гледа също на допълнителни извънучебни дейности като доброволчество, ангажираност, също и темата на дипломната ви работа, специални курсове, които сте посещавали, стипендии.

Знания и умения

Освен езици и умения тук можете да добавите и различните видове софтуер, които познавате.

Препоръки

Свържете се със сегашни и бивши колеги и състуденти и обсъдете възможността за препоръки. Препоръката дава по-ясна представа за вас, допълнителна перспектива и може да повлияе на избиращия персонал.

Как да си намеря работа?

Ако попълните всички полета, алгоритъмът на Linkedin ще започне да ви препоръчва все по-подходящи позиции. Имайте предвид, че пускането на обява е сравнително скъпо, затова и повечето позиции са на високо ниво. Така че използвайте активно различни търсачки за работа, например популярните в Германия indeed, monster, experteer, ако сте на висока мениджърска позиция.

Възможностите на Linkedin не се изчерпват с това. Можете да следите фирми, които ви интересуват, за новости. Чрез премиум-опцията можете да видите каква е флуктуацията на служители.

Когато сте поканени на интервю, можете да се информирате кой ще ви интервюира и какви общи неща имате. По този начин ще направите по-добро впечатление.

Какви са вашите трикове с Linkedin?

2 коментара към “За ползата от Xing и Linkedin

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.