Германия · работа

Допълнителни приходи в Германия

„Am Ende des Geldes ist zu viel Monat übrig“ – когато следваш в Германия, ще чуеш тази шега, а и вероятно ще я преживееш – моментът, в който парите са свършили, и трябва някакси да изкараш до следващото месечно изплащане на заплата, стипендия и каквото друго финансиране получаваш. Горе главата, начини за изкарване на пари допълнително с цел моментно оцеляване има!

Науката има нужда от теб!

Особено фармацията. Например Nuvisan провежда различни видове проучвания на медикаменти, често и само с контролна група. Имам познати, които с едно проучване си финансират половината семестър.

Доста по-лесно и бързо се изкарват допълнителни джобни с научни изследвания в областта на икономиката и психологията. Моят университет във Франкфурт редовно дава възможност за участие в експерименти от теорията на играта, тоест в компютърна зала към университета, където в зависимост от стратегията, с която играеш, накрая получаваш сумата, която си изиграл. 30-40 евро за един час участие са добре. За да ви поканят е необходима регистрация с имейл.

Всеки университет, в който се преподава психология, търси участници за многобройните експерименти, които се провеждат (онлайн и на живо). Тези експерименти не винаги се заплащат, но често има възможност за спечелване на ваучер от амазон, особено при анкетите онлайн. Експерименти с ЕЕГ и МРТ почти винаги се заплащат. Така че ако имате изоболие от време и добри познания по немски, винаги можете да помогнете на науката. Фейсбук също така е пълен с групи, в който се публикуват анкети, като например:

https://www.facebook.com/groups/1438198899793916/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/psychostudien/?ref=group_browse_new

https://www.facebook.com/groups/128449377315907/?ref=group_browse_new

Освен университетите има и много фирми, които се интересуват от мнението на потребителите, така наречените Marktforschungsinstituten.

Seickel Frankfurt

PMF

Участвала съм в проучвания на тези двата във Франкфурт. В единия случай например тестваха нов вид боя за коса на няколко кичура (200 евро за два часа), в другия беше експериментална ситуация в лаборатория-супермаркет, при която трябваше да избирам продукти и да обясня какво и харесва и какво не в тях. Във Франкфурт на централната улица Zeil има поне два такива института и редовно заговарят хора на улицата дали искат да участват. Отлична възможност, когато човек има време.

Кръвна плазма

Кръвната плазма, за разлика от даряването на кръв, е високо платена. Аз лично нямам опит, но имам познати, които на всеки няколко месеца „даряват“. Процесът е различен от даряването на кръв, защото кръвта се връща веднага в тялото. Също така е възможно даряване на всеки няколко седмици. В блога на фирмата CSL се споменават хора, които са дарявали над 2000 пъти.

Plasma spenden

Собствените ми научни разработки = кеш?

Grin Verlag предлага страхотната възможност за изкарване на пари от всички тези Hausarbeiten, Papers, Studien, ExPras, скриптове, стари изпити както и бакалвърска и магистърска работа. Ако проучвате на популярни и търсени теми, вероятността е голяма те да бъдат купени от други студенти и научни сътрудници. Така че, не се колебайте да се регистрирате, както и да препоръчате на приятели!

Когато имаш свободно време и компютър

Mylittlejob е платформа, в която се публикуват поръчки, които могат да се изпълнят от студенти в кратък срок. Типични задачи са проучвания на фирми и данни за контакт, преводи, писане на рекламни текстове. Заплащането се осъществява бързо. За регистрация е необходим мейл адрес от университет.

Mymarktforschung е платформа за попълване на анкети. Всеки 5 евро се превеждат на PayPal акаунт. Перфектно за запълване на времето в градския транспорт!

Един коментар към “Допълнителни приходи в Германия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.