Uncategorized

Скъпо ли е в Германия?

Този въпрос си задава всеки, който обмисля да се премести в Германия, било за следване или за работа. В първите месеци е нормално да се сравняват цени с българските. Много неща изглеждат по-скъпи в Германия. Но това не бива да плаши никого. Ето защо:

Хранителни продукти

Германия е страна на изключителна култура на спестовност, която води до множество дискаунтъри. Алди и лидл, нето и норма предоставят всичко необходимо на ниски цени. Доста по-скъпи са реве, пени и едека. Също културата на резерви и запаси, която съм виждала в някои немски семейства, води до ниски разходи за хранителни продукти. Пазар веднъж седмично, планиране на готвенето, складиране на консерви и продукти като брашно, ориз, доматен сок и тн – това са само някои от начините разходите за пазаруване да се намалят. Плодове и зеленчуци също си заслужава да се купуват от малките пазари около метростанции и централни площади, които в края на деня разпродават каквото е останало на безценица. Аз съм се прибирала у дома с торба с 3-4 кг плодове за 1 евро.

За по-напреднали и еко-настроените съществуват и инициативи като Fairteiler, обществени хладилници, в който се оставя храна, както и Foodsharing групи (основно във фейсбук). Cash back и gratis testen пък са фирмени промоции, при които фирмата ти възстановява разходите по закупуване на техен продукт. Почти всичкия прах за пране и паста за зъби през последните години съм ги взимала на такива промоции.

Козметика

В това отношение Германия поддържа наистина ниски цени и хора от съседните страни, например Франция, масово пазарят тук. DM е един от магазините, които адски ми липсват в скъпа Финландия, но затова повече накрая на тази публикация.

Канцеларски материали

Като студентка никога не съм си купувала тетрадки, тефтери, бележници, стики-ноутс, химикали, фулмастери, моливи, линии. Всичките си ги набявах на множеството кариерни панаири, които се организираха в университета, а и в града и околността. За останалите ползи от Jobmessen писах тук.

Дрехи

С магазини като primark и kik човек без чорапи не остава. Колкото и ниско да им е качеството – дрехи са. А да не споменавам множеството инициативи за дрехи втора употреба.

 

Докато живеех в Германия, бях впечатлена как достоен живот с добра храна и без лишения е възможен, когато средставата са ограничени. Всеки път, когато вляза в супермаркет във Финландия, имам чувството, че това е някакъв абсурд тук. 4 евро за готова салата, която струва 1,80 в Германия? Четири евро за дезодорант, който струва 1 евро? Миниатюрни разфасовки – например в Германия предлагат опаковките от 75 ежедневни превръзки, във Финландия най-големите са…30. Отчитам естествено фактори като висок стандарт на живота както и импорт на повечето стоки. Но ако някой ме пита, скъпо ли се живее в Германия, отговорът ще е винаги: „Не и когато имаш план и пазаруваш обмислено!“.

Един коментар към “Скъпо ли е в Германия?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.