Uncategorized

Как да си намеря жилище в град като Франкфурт

Обществена тайна е, че намирането на изгодно жилище в голям немски град е мисията невъзможна, особено като студент, особено от чужбина, а не на място. И все пак, както всичко, с добра предварителна организация стресът може да бъде намален и шансовете за успех увеличени. Ето моите съвети:

Wohnheime (студентски общежития)

Кандидатствайте за тях, колкото се може по-рано. Най-късно в деня, в който получите своя Zulassungsbescheid. Проучете всички възможни общежития, защото освен обичайния Studentwerk има и много други, принадлежащи примерно на евангелската и католическата църква. Общежитието е най-евтиният вариант за живеене, също и вариантът, при който ще сте най-добре свързани с обществен транспорт.

Wohngemeinschaft/WG

План номер две е животът във ВеГе. В поечето случаи се изисква минаване през the WG casting, който не е преживяване за отчаяно търсещите жилище. За живота във ВеГе разказват и тук.

Zwischenmiete (междинен наем)

Моят минималистичен фаворит. При междинния наем човек се нанася в жилище, което си е вече обзаведено и остава за определен период от време, докато главния наемател се върне. Отлично е за живеене в началото, докато си намериш друго жилище, а също и за хора като мен, които се гордеят че нямат почти никакви принадлежности и обичат да се местят на всеки няколко месеца (хъ-хъ). Виждала съм и обяви, в които живееш в жилището и се грижиш за котка или куче и съответно дори наемът е по-нисък.

Alerts/Suchaufträge

Това е, което имам предвид с предварителна подготовка. На два пъти съм получавала жилище, защото съм била една от първите, които да се обадят, за да го видят. Всеки, който предлага жилище в голям град, се сблъсква с проблема, че веднага му се обаждат над 50 кандидата. В повечето случаи той се спира на първите десет и кани трима от тях на посещение. Така че бързата реакция увеличава шансовете за сдобиване с изгодно жилище.

Anzeige (обява)

Тъй като много апартаменти и стаи не се пускат в интернет, а собствениците им сами си търсят, на кого да ги дадат, си заслужава да пуснете обява, онлайн примерно във wg-gesucht, а също и офлайн, на дъските за обяви в университета. Най-първото ми жилище го получих именно така: с мен се свърза възрастна германка и ми предложи стая в нейната къща.

Facebook

Множество фейсбук групи улесняват търсенето на жилище в Германия. Потърсете всички възможни такива групи в населеното място, в което искате да живеете!

Успех в търсенето! За тези, които са успели да си намерят жилище по друг начин, пишете в коментарите какъв!

Полезни сайтове:

wg-gesucht

studenten-wg

immobilienscout24

И се пазете от измамници!

Търсещите жилище през Интернет често стават жертва на измамници! Нереалистично евтини жилища, снимки на обзаведени с вкус стаи, сълзлива история за професор от Англия, купил жилището за дъщеря си, и то си стои празно. Само му прехвърлете депозита на сметката му и той ще ви прати ключа по пощата. Не звучи сериозно, нали? Подробна статия за този вид измами има и тук.

3 коментара към “Как да си намеря жилище в град като Франкфурт

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.