Uncategorized

Минимализъм или накъде с всички тези дрехи

 

minimal-wardrobe

Докато Германия е претъпкана от блогъри, книги за самопомощ и статии за минимализъм, на български открих само един кратък блог-пост по темата. Аз също смятам да изложа само личната си позиция по тази доста контроверзна тема.

Как стигнах до минимализма?

Чрез нужда. Когато реших да се изнеса от общото жилище с бившия ми приятел, имах точно два часа да събера всичко, което имам. Един приятел дойде да ми помогне с миниатюрния си фиат, който претъпкахме до горе с неща. Доста неща забравих и после два пъти минах през жилището, връщайки се с куфар пълен с неща. Тъй като жилището, в което се нанесох, ми беше на разположение само за шест месеца (Zwischenmiete), осъзнах че за следващото местене ще е по-добре да се освободя от баласта. Резултатът беше местенето ми през септември, когато всичко, което притежавам, се побра в горе-долу пет куфара и два кашона.

Какво е минимализъм за мен?

Да съм доволна от това, което имам. Да имам всичко необходимо за нормален живот. Да не изпитвам нужда да купувам нови неща. Естествено, това е безкраен процес и за да живея по този начин, трябва да се отърва от перфекционизма. Винаги ще има разни неща наоколо, от които не се нуждая, но по някаква причина ги пазя.
В интернет има и други дефиниции – някои минималисти се стремят да имат по-малко от 100 предмета, други пазят само вещи, които ги правят щастливи. За мен това е ненужно предефиниране и вманиачаване в детайли.

Една огромна част от притежанията ми бяха дрехи, много от тях почти неносени. Така че в този пост ще представя различни възможности за отърваване от дрехи в Германия, където живея в момента.

Накъде с дрехите?

Кои дрехи нося най-често? Кои дрехи се съчетават лесно? Кои са в отлично състояние и изглеждат добре? – В гардероба

Кои не съм обличала никога? Кои стават за носене и могат да се дарят? – Deutsche Kleiderstiftung

Кои са сравнително ценни и бих могла да ги продам? – Ebay Kleinanzeigen, Facebook групи, Kleiderkreiselpercentil

Кои за нищо не стават? – На боклука.

Кои ми напомнят за нещо хубаво и не искам да се разделям с тях? – В кашон „спомени“.

Малко по-подробно за горе-описаните възможности. Die Deutsche Kleiderstiftung е фондация, която събира дрехи за нуждаещи се и за трети страни. Имат репутацията на прозрачна дейност. И поемат портото на изпратените дрехи. От страницата им лесно се сваля купон, който се залепя на пакета и така няма нужда да се плаща порто. Алтернативно в Германия навсякъде име контейнери за стари дрехи, но какво се случва с нещата, оставени там, един дявол знае. В повечето случаи ги изпращат в други страни (включително и България) и ги продават като втора употреба със солидна печалба.

Ако смяташ, че някои от неносените дрехи могат да се продадат – добре дошъл/дошла в рая на малките обяви, на постовете в групи от типа на Flohmarkt Frankfurt и на гърли страницата Kleiderkreisel. Хубави снимки и честно описание на продаваното помагат за по-лесно продаване. Запаси се с търпение: моят опит показва, че най-бързо се купуват неща постнати във фейсбук, следвани от малките обяви и най-накрая КК. Но имам познати, които са луди по КК и много доволни от възможностите. Всички тези платформи са и подходящи, когато търсиш нещо специално, например пуловер от кашмир, който нов струва към 200 евро го купих за 20 и беше в перфектно, неносено състояние. Затова ще пиша повече в поста „Германия и малък бюджет“.

Персентил е друга платформа – там се изкупуват дрехи и препродават секънд хенд, основно детски дрешки, но също и дамски. Когато им изпратих към 5 кг дрехи, които за 4 месеца не успях да продам в другите платформи, ми предложиха директно 35 евро или да чакам няколко месеца да ги обработят и да ми пратят предложение колко биха ми платили за всяка една дреха.

Надявам се, този пост да е от полза на всеки, който обмисля как да се отърве от натрупаните камари от дрехи. Ще се радвам на коментари за подобни инициативи в България, идеи и обратна връзка!

Photo

4 коментара към “Минимализъм или накъде с всички тези дрехи

  1. И аз съм почитател на минимализма. Имам само 2-3 чифта панталони и 2 чифта обувки, много по-свободно ми е всички, най-вече душата.

  2. Здравейте! От доста време чета постове за минималиьма, защото имам нужда и желание да се орърва от ненужните си дрехи и вещи. Живея в Бтлгария, опитвам през разни платформи, но е трудна работа. Ще се радвам на нови идеи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.