Аз живея

Абсурдната професорка

Тя е преподавала в Южна Корея, ама на моменти дори мисля, че е дошла от Северна. Никой няма право да й противоречи. Нито да отваря лаптоп в часа й. Говори несвързано на немски, а понякога подкарва всичко с корейско произношение, което кара мозъкът ми да прекрати всяко възприемане. Тя води курса „Социо-икономическо развитие на избрани азиатски страни“. Тя е несправедлива.

Миналата седмица три референтки говориха за Тайланд. Едната доста подробно се бе занимала с историята. Джънг я прекъсна на най-интересното. Момичето помоли да продължи, съкращавайки инфото. Джънг каза „Не“. Момичето каза, нека гласуваме, и 10 от 15те участници дигнаха ръце, защото имахме желание да си обясним какво се случва в Тайланд и момичето беше добре подготвено за въпроси. Тя продължи с реферата, а Джънг си замълча.

До днес. Когато се появи и заяви несвързано, че в живота винаги ще ни изхвърлят, ако противоречим на шефа си, че тя води тоя курс и ще става на нейното, че никой няма право да й противоречи и че това го пише в договора й. И десетте, които са дигнали ръка предния път, да напуснат курса. Или тя ще го напусне. 15 души се спогледахме странно. Никой не реагира. Тя си взе нещата, заяви, че този курс повече няма да се състои, и напусна залата. Оставяйки 15 да се чудят 1) къв беше този детински театър? 2) как така ще прекъсва курс в средата на семестъра? 3) ама тя сериозно ли? 4) в Германия ли сме или в Северна Корея? 5) моля? как ще завършим семестъра, ако този курс се прекъсне?

Имах съвсем други дертове на ум, така че реших да заема позицията на Сарина („Das kann doch nicht wahr sein.“), с надежда да й мине пмс-то на Джънг и нещата да се уталожат. Но останалите бяха бесни. Денис събра мейлите ни, за да ни държи в течение и една мини делегация запраши към декана и омбудсмана. Впечатли ме украинката Мария, която каза „Разбирам такава простотия да стане в Украйна…ама тук? Нали затова избрах да уча тук? Нали живеем в демокрация?“.Те ти булка, демокрация…

5 коментара към “Абсурдната професорка

 1. Все едно описваш учителката ми по немски. Когато се опитаме да коментираме материалите в курса става една…просто не мога да опиша. Бойкотирали сме курса, това било психически тормоз, щяла да се оплаче на…Е и на мен ми писна, ама нямам избор. AMS плаща този курс, а той е и последният финансиран от тях, така че ще изтъпява 6 месеца с по 4 часа дневно текстове за четене/слушане и разбиране и след това зачеркване вярно или не, но пък граматика няма да уча!

  1. Абе, моята преподавателка се отличава с наистина „даскалски“ манталитет. Разликата между твоя курс по немски и моя по соц-нещо си е, че при вас го води тя. А при нас всеки път има референти за избраните азиатски страни и фактически референтите водят часа, опитвайки се горе-долу да спазват плана, който тя е измислила. Ама то не става винаги да говориш точно по 5 минути за всяка точка. Тъпо е, че даскалката приема леката намеса в плана й като лична обида. Не се прави така, другарко Джънг, ми иде да й кажа. Ама най-много да ми прецака семестъра и следващия да трябва да права 2 модила наведнъж…

 2. Честито, Дейзи!
  Вече си в университет! И държавата няма нищо общо, просто това си е част от учебния процес, както после ще бъде част и от работния.

 3. Браво, че не сте й позволили да ви се качи на главата.
  В никакъв случай не трябва да се толерира подобно отношение, било то от шеф или преподавател.
  На ваше място бих описала тия случаи и бих ги предала на университета, заедно с настоявания да се вземат действия с тази преподавателка.
  Защото в противен случай може да се върне или дори по-зле, да ви тропнат някой още по-зле.

  Светлина, дали ще ти бъде част от учебния или работния процес зависи от теб, ако го търпиш, естествено че ще бъде, ако не го, няма.

 4. Принципно университетът няма как да не знае, че тя е прекъснала курса, няма какво да ги уведомяват. От друга страна ми е любопитно какво би станало, ако някой накара тая жена да се върне да им довърши курса. По-скоро страшно, отколкото любопитно.
  Енейче, аз затова напуснах университета. Не го търпях, но това и не промени нещата. Ни на йота.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.