Аз чета

Norwegian wood

Всичко очаквах от „Norwegian wood“, ама не и да ме разплаче. Не, твърде метафорично е, книга да те разплаче, така че да кажем, че просто в нея намерих твърде много неща, които са твърде актуални както за моя живот, така и за много други, и понеже от тях боли много, се разчувствах.

Самота. Ужасно много самота, когато всъщност си заобиколен от толкова много хора. Сложните отношения с малцината, които обичаш. – това според мен е есенцията на книгата. И причината да е обожавана от толкова хора. Защото общо взето това е истината за обществата на развитите държави. Самота. Много самота.

Японистът и социологът в мен през цялото време спореха дали това си е чисто японска история или може да се случи и другаде. Не успяха да се споразумеят. Дайте им няколко години, да вземат бакалавърска степен и ще се разберат.

А Коданша са гениално издателство. Издават книгата през 1990 г. в две малки книжки джобен размер, с бележки отзад с по няколко израза от всяка страница на японски и превода на английски. Не му е лесно на преводача, ей. С почуда срещах думи, които знам, употребени в странен, нов контекст, прибавях превода на английски и някак хвърлях поглед зад воала на написаното (четох веднъж някаква мисъл, че всяка приказка има 49 воала и зад тях се крие истината. Много работа ме чака значи.). Истинско приключение.

And when I awoke, I was alone, the bird has flown.  (The Beatles – Norwegian wood)

(Така ми се иска и аз да пиша дълбокомислени неща и да слагам собствения си саундтрак в тях. Но още не ми е дошло времето.)

2 коментара към “Norwegian wood

  1. Сега спокойно можеш да прочетеш „Вълшебната планина“ на Томас Ман. Предполагам, че ако не си я чела, вероятно четейки „Норвежка гора“ ти се е приискало :) Или поне с мен така се случи :)

    1. Прищя ми се да слушам Битълс, честно. Но Томас Ман – тц. По-скоро ще продължа с нещо друго мазохистично, социо-отричащо и странно, пак от Мураками.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.