Аз живея · Аз снимам

Шикенджигоку свърши, време е за арубайтуджигоку

Шикенджигоку, „изпитен ад“, е едно от любимите ми японски понятия.
Първият ми изпитен ад в Германия приключи.

Започна се с изпита по социология, 50тина мултипъл-чойс въпроса, разни места за попълване и примери. Добре беше, малко като в даскало си подсказвахме, а някои смело си отвориха лекциите под банките. Не се учудих. Резултатите още ги няма, но се надявам на 2 (най-високата оценка тук е 1.).

Вторник на обяд: устен по японски. 10 минути с двамата ни японци минават като насън. Получи се добре, може би има някаква надежда един ден да говоря свободно този език. Оценката: 1, 5. Върхът!

Четвъртък: писмен по японски. Двете най-трудни упражнения бяха същите като от примерния изпит, който ни беше предоставил Волдеринг. Подло и странно. Бях го отписала този изпит, но Волдеринг реши да не ги оценява тези двете. И там имам 1. Горд японист!

Много зубрене по ландескунде и история, едно посрещане на Китайската нова година с Йен-та и Куизи и ето ни на история. Дъ краш ъф ол хоупс. Пълна трагедия. Извратен изпит до немай къде. Половината випуск сме скъсани и ще ходим и през април. Господ да ни е на помощ тогава. И въпреки това не мога да намразя преподавателката. Просто е страхотен човек и осигури огромни речници за всички чужденци (истинският Wahrig беше в ръцете ми! С цялата му тежест от 2 килограма не можа ни най-малко да ми помогне.).

И накрая за удоволствие: малко ландескунде. Да се надяваме, че онова, което нямаше как да го знаем, няма да го оценява, вярно се беше изсилила с тези канджита. Резултатите не са излезли още, надявам се на 2 или 1, зависи от късмета.

А когато всичко свърши, във Франкфурт пекна слънце и запяха пойни птички, а вечерта пих абсент за първи път в компанията на Йен-та и Мия. Беше парливо разочарование и не мисля да пробвам пак. Завършихме нощта в хотел Йен-та, станахме късно, тримата изчистихме хотела, както с обич го наричаме, и ядохме палачинки. Когато си тръгвахме, ми беше толкова щастливо и леко.

Само за да си спомня отново, че трябва да си  найда арубайто (японски термин за работа, обикновено за студент. Нее, нен идва от немски, въобще). Което само по себе си не е мисията невъзможна, но момента, в който получавам отговор на писмата си гласящ „Не можем да ви наемем, защото България не е в ЕУ и нямате право да работите“, е гаден. Тъпите хора не са само в Б-я, да знаете, има ги навсякъде. Но ще продължа да опитвам. Все някъде ще ме вземат. :)

И за финал, малко снимки от напоследък:

Това е някъде из моя квартал. Не помня къде точно.

Църквата „Свети Антоний“ в Рьоделхайм.

Някакъв ранно-съботен спомен за петък вечер в общежитието. =)

От китайската нова година в китайския. Ядохме hot pot, това в голямата купа пред мен, със странния отблясък. Слагат ти купа с два соса на котлончето, ти отиваш до кухнята и си избираш всичко, което ще вариш вътре. Пробвахме медузи, морски звезди, скурмиено месо, говеждо месо, миди поне 3 вида, от ужасните на вид черни гъби, които гледам в хладилника вкъщи от толквоа време, защото го деля с една китайка, която го тъпче с какви ли не неща. Повечето от нещата, които изброих, бяха с вкус на варена пластмаса. Но имаше шишчета с пържени пилешко месо, мммм, прекрасни бяха. Ето още една снимка на купата:

Впрочем днес имах интересен разговор с Йен-та на тема месо с ориз. Той застана зад тезата, че месото е гарнитура на ориза. Азиатец с азиатец. :D Като говорим за ориз:

Ориз с подправки от японския магазин. Нещо като наааааай-любимата ми храна. Не мога да се наситя на тези прекрасни подправки, солени водорасълчета и сусам.

Модерна готическа катедрала, демек небостъргач.

Старата опера в ремонт. Впечатлява ме как слагат такива постери, с които туристите да могат да се снимат реалистично, а ремонтират фасадата зад тях.

Табелка на вратата на тоалетната в огромната-неповторимо-прекрасна книжарница „Хугендубел“ в центъра, в която има безброй дивани, където всеки чете и мек мокет, на който всички седят. Е, в кенефа не може да четете пък.

:)

8 коментара към “Шикенджигоку свърши, време е за арубайтуджигоку

  1. Методът на оценяване: на писмените изпити срещу всеки въпрос ти пише колко точки носи и колко точки за каква оценка стигат. По история и ландескунде пишеше само, че ни трябват 48 от макс.80, за да сме издържали изпита.
   На устния по японски: гладкото четене на текст, отговаряне на въпросите към него с цели изречения, отговаряне на няколко елементарни въпроса за теб (примерно от коя страна си, къде живееш, с кого, как идваш до уни-то, какво закусваш всеки ден) ти осигуряват максималната оценка.

 1. Ще можеш ли да се справиш с работата и ученето? А стипендията ще помага ли по някакъв начин с финансите?

  1. Сега съм във ваканция, Павел, затова мога да се заема с някаква работа на пълен работен ден. Втория семестър почва чак през април.
   Стипендията финансово ще помага, но първо трябва да изпратя къде 1 килограм хартия, че да изчислят колко заслужавам и не съм сигурна кога ще я получа. И тъй като наемът и застраховката ми (=300 евро) трябва да са налични към 10 април, аз трябва да си налегна парцалите преди това да ги изкарам. :)
   Ще се справя някак.

   1. Значи търсиш временна работа на пълен работен ден.
    Кое от тези канджита е най-точно:
    – アルバイト ;
    – パートタイムジョブ ;
    – バイト (パート) ;
    – バイトをする ;
    – アルバイト生活 ?

    Питам от любопитство, не разбирам нищо от това, което е написано :)

 2. Pavel, първата дума е именно „арубайто“, но това не са канджи, а кана, азбука, в случая гадната катакана, която се използва само за заемки от други езици. Канджи е примерно последните 2 знака от последния пример, тоест знаците, носещи значение. =)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.