Uncategorized

Кратка неинформативна японска история

Изпитът по история на Япония има само едно хубаво качество и то е, че е предпоследния изпит за тази сесия. И че имах 4 дена време да се подготвя за него, което за една хм, приблизително 2000-годишна история е оптимално добър период за подготовка. Чак ми остана време да нахвърлям размисли и страсти, та с малко зашиване накрая се получи относително добра кратка история на страната. Представям:

„Историята на всяка нация започва с митологията. Като малка никак не харесвах гръцката митология, но неотдавна посегнах към тази на Япония. Оставих я след 2 глава заради главоболието и въпроса, вечният въпрос, който си задава всеки разумен японист:„What the fuck?”. В края на първи семестър все още много неща, свързани с тази страна на майната си ми се виждат странни и необясними, предполагам, че накрая на втори ще ги считам за нормални и света тук ще ми се вижда странен, деня си ще започвам с дзен и чаена церемония, и ще се занимавам с калиграфия, мхм, отплеснах се. Та захвърлих книгата на рафта с останалите дебели и мъдри книги, след като прочетох японската представа за сътворението на света, а.к.а. сътворението на Япония: богиня Изанами родила островите, сума божества се родили от повърнатото и екскрементите й, а горите се образували от космите по гърба на мъжа й Изанаги. Мхм, стига ми. А преди мислех родената от морската пяна Афродита за ексцентрична.

Островите са родени, ей ги хората, вече без митология. След много векове на пещерен живот, се установява някакъв ред, но това е пълна мъгла, да живеят китайските хроники, че да разберем, че има някой на тия острови. Японците също се усещат откъде духа вятъра и започват един голям културен и търговски обмен с Китай, крадат им знаците и си взимат будизъм. Любопитно е, но в историята от тогава остават доста имена на жени-владетелки, може би феминизмът е тръгнал от Япония, кой знае, един познат твърди, че всичко лошо е тръгнало от там, така че като нищо…

От около 700 до 1200 година общо взето нищо интересно не се случва. Японците си нямат Византия, с която непрекъснато да се счепкват и да се бият за всеки къс земя. Това води до периода Хеян, в който аристокрацията си живее живот, несравним по лукс и безсмислие, докато всички останали яко се гърбят над ориза. Но аристокрацията пише завоалирани стихчета, хайку, танка, ренга, всичко, възхищава се на всеки заострен камък и цари мир и разврат навсякъде. Ако ви е интересно, може да прочетете „Записки под възглавката” на Сей Шонагон, но навярно само ще се питате „Ама друга работа нямали ли са?”. Май освен да учат китайски, друга работа са нямали, да. Факт, който ще зарадва феминистките: жените измислят едната японска азбука по това време.

После идва първия военен режим.Надявах се, че поне военните няма да имат склонност към сихоплетстване, но не: и те са същите романтици. Айде още 300 години интриги, недоволни селяни и хайкута. После кратки безредици, за малко един император си връща властта, но бързо го пращат пак в Киото да пише стихове и да пие чай. Още военни до 16 век, когато най-сетне се случва нещо забележително: Анджин-сан от „Шогун” идва на японска земя. Исках да кажа, първите европейци се появяват. И не се гледат какви са вмирисани и смотани, ами опитват да наложат християнството и да се месят в японските работи. Абе „Шогун” е много образователна книга, само да не напиша на изпита Торанага вместо Токугава… Японците решават да не търпят глупостите на гайджините и взимат радикални мерки: затварят границите. Никой не влиза, никой не излиза. 200 години рахат.

И накрая на Комодор Пери му писва и идва с черните кораби. Това е култов кадър от една презентация на Волдеринг, за това как е изглеждал Пери и как го виждат японците:

И свършва моя любим период Едо и почва реставрацията Мейджи, когато Япония решава, че вече е демоде да копира Китай и започва да копира западните страни. Развиват се и едни интересни националистки движения, които решават, че е крайно време да разделят будизма от шинто, защото нали будизма е китайско производство. Но двете религии така се вплели от хилядолетия насам, че управляващите вземат поредното радикално решение: няма будизъм, всичко е шинто. Стига се до какви ли не безумия, като анексацията на Корея например. Бавно стигаме проклетата Втора Световна, дето какви безумия стават, не е за разправяне. Прескачаме ги, и  виждаме как наглото копеле Адам Маккартър пристига в Япония и се снима с императора. Жалка картина. Да унижаваш падналия, на който си пуснал две атомни бомби, е грозно. Но това правителството да не стори нищо за оцелелите от бомбените атаки, е нечовешко и трудно за повярване.
След няколко години окупация Япония е оставена да се оправя някак и те се справят, вървят напред, стават икономическо чудо, докато накрая балона се пука, което с моите слаби умения и интерес към икономика, завинаги ще ми остане пълна мъгла. Но известно време хората в големите градове тънат в лукс и гъзарска техника, какво ти известно време и досега е така. За последните 20 години имаме само 2 важни събития: земетресението в Кобе и атаката в Токийското метро на сектата Аум. При първото става лудница, защото японците имат закон, по който чужди лекари не могат да практикуват в страната и отказват всякаква международна помощ по типично тъпия си японски начин. При второто също става лудница, а осъждането на главния на сектата е безумна телевизионна пародия.”

Липсва ми подходящ край, може би защото никоя история няма край. Но се надявам написаното да ви е било любопитно. С известен срам си спомням моя доклад за Втората Световна в Пацифика, дето не знам какво бях чела, но бях изкарала нещата в някаква много странна светлина, едва ли не японците бяха почти невинни. За щастие, начинът, по който учим тук, ни принуждава да търсим всички гледни точки и да знаем всичко. А в историята се крие почти всичко, което ти трябва за да си обясниш настоящето. Не само японското.

9 коментара към “Кратка неинформативна японска история

 1. Интересно ми е как би изглеждала „Кратка неинформативна българска история“ на японски…

 2. И аз си мислех за същото. Успех на изпита.
  Само въпрос, какво си му набрала на феминисткото движение, че само с лошо го споменаваш?

 3. @Eneya, просто напоследък в Блогосфера се нароиха десетки статии на тема феминизъм, а аз съм доста против радикалните феминистки идеи, просто жената не е равна на мъжа и мъжът не е равен на жената, равно е само уважението, с което трябва да се отнасяме към всеки пол. :)

 4. Под равенство феминизмът винаги е разбирал равни права, а не изравняване на идентичности.
  За да има уважение между двата пола, те не трябва да се отнасят с пренебрежение един към друг, а с настоящите социални роли това не се случва.

  Блогосферата се напълни с дискусии, които са точно последствие на споменатите соц. роли и как се бърка биологичен пол със социален, до степен да се слага равенство (Тихомир Димитров, повечето дами, които се включиха в Женския карнава, Шепоти), от друга страна, преповтарянето на едни и същи неща до посиняване често е причина много хора да се озлобят и да нямат нервите да търпят глупости, но за съжаление това води до глупави спорове, генерализации и неразбиране (ILLFB, Петя, Муша-Буша).

  Разкажи още за специалността ти. :)
  Много е интересно.

 5. Хех, сега ми напомни как писах дипломната си работа за този.. спукания балон.. и Япония.. Голяма е мъгла действително, нямаш грешка :D

 6. Майкооо,
  лелеее,
  олеле!
  Ако така както пише и готви, то бог да е на помощ на близките.

  Мисля, че трябва първо да заобичаме хората и после да изучаваме тяхната история.

  Римляните вече са го казали – Не за училището, за живота учим.

  Успех

  1. Ъ? Нещо не разбрах. Какво общо има писането с готвенето, чии близки? Иначе другите две сентеции, ок, съгласна, макар и връзката да емалко невидима…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.