Аз живея

Thinking on the Way to the Yoshiwara

„Thinking on the Way to the Yoshiwara: Accessing the Pleasure District in the Edo Imagination“ беше темата на днешния ни Gastvortrag (една от причините да си обичам уни-то толкова много са именно тези гостуващи лектори, разказващи какво ли не.). Лекторът, проф. др. Timon Screech, професор в университета в Лондон, долетя от не знам къде и в продължение на един час ни пусна на едно невероятно пътешествие към Йошивара, квартала на удоволствията в Едо, днешно Токио. Подчертавам: пътешествието към, а не часовете прекарани вътре.

Пътят започва от центъра на Едо и продължава 2 часа. Какво бихте си мислили вие, вървейки към куртизански квартал? Никога не съм си задавала такъв въпрос. Може би бих се съсредоточила върху мисълта за предстоящото или пък бих се замислила колко ще ми струва (защото Йошивара си е страхотно скъпо място). Но самураят, опасан с трите меча, върви и вижда Върбения мост и във върбовите клони вижда косата на разлютената си жена, решително се качва в лодката, в която може да плава само един човек, и се откъсва от реалността. Защото да идеш в Йошивара е просто кратко бягство от реалността. Плава си и съчинява стихове. Ако се казва Хирошиге или Утамару, даже сяда и рисува. Спомня си „Иссей моногатари“, единствената антична история, в която се споменава Едо, което кара хората в Едо да се гордеят, че все пак ги има в литературата, макар и не с хубаво. Качва се в носилката, където остава напълно сам в малко тясно помещение, състояние, символизиращо смъртта, и след като е умрял, образно казано, се озовава в Рая, подобието, естествено. Където може да остане за кратко, защото Раят е вечен само след смъртта. На сутринта в часът на заека (между 5 и 7) поема по същия път, назад към реалността.

И всичко това подкрепено с прекрасните картини на горните двама укьо-е майстори и литературни примери, впечатляващи с детайлността и красотата. И един лектор, който ти говори на английски, с най-яката интонация и маниери на света. Просто изпълващо!

Един коментар към “Thinking on the Way to the Yoshiwara

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.