Uncategorized

Помощ!

Когато Мия ми се оплакваше, че лаптопът й й прави снимките отвратителни, си мислех, че това са бели кахъри. Сега обаче разбирам напълно за какво става дума. За хора с къси крака и сплескани пейзажи. Така че надавам боен вик в блог-пространството: хора как да сменя резоюцията, съотношението и знам ли какво още, но картината да мяза на себе си? Лаптопът е асус, 15 и кусур инчов и има само 3 вида резолюция на която мога да го настроя: огромни букви, кьопав пейзаж (800 на 600), средно ужасно лайно (1024 на 768) и ситни букви и почти реалистична картина (1366 на 768). Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем и е открил решение: моля!

6 коментара към “Помощ!

 1. Слагай на максимума :)

  Това за късите крака и сплесканите пейзажи (ще ме извиняваш за тъпия въпрос) за снимки с вградена камера ли се отнася или за десктоп картинката?

 2. Мда. Няма лесно решение…

  При LCD мониторите има стандарт. Всеки LCD монитор (все едно е, дали е на лаптоп или на desktop) си има тъй наречената native резолюция. Тоест, истинският му брой пиксели. В твоя случай, 1366×768, най-вероятно.

  Препоръчвам да го сложиш на 1366×788.

  Ако лаптопът е с екран 15 инча диагонал, 1366×768 би трябвало да изглежда доста приемливо.

  Аз, например, в момента съм на 15 инча LCD монитор на лаптопа, 4:3 (1:1.33), и 1400×1050 точки резолюция. Малко е ситно, но съвсем приемливо.

  Твоят е широкоекранен (1:1.8 почти), 1366×768 точки, но при цели 15 инча, би трябвало да изглежда добре.

  * * *

  Принципно, няма голям смисъл да пускаш LCD монитор на резолюция, различна от native. Обикновено не изглежда добре (дори и да не е сплескано, ще е малко размит образ, защото точките няма да съвпадат). Ако обаче букви, менюта и тн, всичко ти е твърде ситно, тогава единствената ти опция наистина е просто да намалиш резолюцията, като следиш за следното:

  трябва да запазиш оригиналното съотношение на native резолюцията! тоест, ако имаш 1366×768 „оригинална“ резолюция (препоръчителна), то това е 1:1.7786 съотношение на страните. ако намалиш резолюцията на 1066×600, то съотношението ще се запази, горе-долу (1:1.7766). и т.н. – просто делиш първото число на второто и гледаш да е максимално близо до 1:1.778.

  Сега, повечето стандартни резолюции не ти вършат работа, а Windows най-вероятно ти предлага само 3:

  800 на 600,
  1024 на 768,
  1366 на 768

  Това не е проблем. Ако си с Windows XP, десен клик върху desktop-а > Properties > Settings > Advanced > Adapter > List All Modes > излиза ти пълен списък с възможни резолюции! Търсиш само тези, при които съотношението е запазено (1:1.77нещо-си). (WinVista или Win7: търсиш на аналогични места в настройките.)

  Ако не намериш там нищо, което ти върши работа (може в списъка повечето резолюци да са 4:3, тоест, 1:33 и да не стават), имаш и още варианти.

  Например, ако видеокартата е на nVidia, то там можеш да си създадеш специфична резолюция! Просто задаваш точна ширина и височина в пиксели и готово – това е възможно с последните драйвери, обаче, и е скирито в контролния панел на nVidia. Вероятно и някои карти на ATI го позволяват.

  Така или иначе, това са вариантите май…

  Последно, можеш да опиташ да запазиш 1366×768, но да увеличиш DPI:

  Десен клик върху desktop-а > Properties > Settings > Advanced > General. Там смени 96dpi на 120 и рестартирай. Някои неща няма да изглеждат много добре може би (картинки, иконки), но шрифтовете ще се увеличат малко. Не бих прибегнал до това, обаче.

  И последно последно:

  Можеш да опиташ и да запазиш 1366×768 резолюцията, и да не пипаш DPI. Ако само са ти ситни шрифтовете в програмите, надписите на toolbar-овете, менютата и тн, то можш да промениш само тях:

  Десен клик върху desktop-а > Properties > Appearance > там вече има font size, също и в Advanced погледни на същия таб, можеш да сменяш шрифтове и размери на менюта и прозорци и тн. Има доста неща там, дето могат да се пипнат и основно ако увеличиш шрифтовете и размера на някои ленти в Win, нещата ще ти се подобрят доста.

  (Ако си с WinVista или 7, търси в контролния панел същите неща…)

  * * *

  Hope this helps! :)

 3. Мишел, голямо благодаря за всички съвети! Ще ги изпробвам и да видим кой е най-подходящия. =)

 4. Лаптопа с инсталирана операционна система ли си го купи, или ти си я инсталира? Питам, защото така инсталирах операционната система на един лаптоп Тошиба и после образът беше, какъвто ти го описваш, но впоследствие отидох в сайта на Тошиба и свалих драйвър за монитора на този модел и всичко се оправи. Така че защо не видиш в сайта на Asus драйвъри за твоя модел лаптоп, може пък и да помогне, ако няма друга възможност да го настроиш на правилната резолюция?

 5. Най-добре е да се последва съветът на Мишел за запазване на резолюцията.
  Големината на буквите върху екрана (както на интерфейса, така и на всеки друг текст) може да се увеличи от настройките на операционната система, както Мишел е описал отлично. Препоръчвам това, защото взирането в ситни букви върху компютърен екран (дори най-качествения) съсипва зрението…
  Неотдавна имах възможност да изпробвам Еее на Asus, с много по-малък екран от твоя, та се убедих, че с увеличено DPI, при максимална резолюция, всичко е ОК.
  Успех!

 6. LCD-тата имат само една „Native“ резолюция, явно си я сменила, виж си в характеристиките коя е и я смени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.