Аз гледам

Palermo Shooting

И така снощи бях на откриването на седмия кинофестивал в Бургас. От самото откриване ми направи впечатление речта на организаторите – не вярвах, че и тук, в кинозалата, ще ми говорят за криза. Но чумата кризата бе спомената с необходимото уважение и „Радваме се, че в такива тежки времена община Бургас отдели средства за провеждането на този фестивал.“  и малко по-късно „Дано двадесетото издание на феста се състои в огромен мултиплекс. Добре, добре, петнадесетото, не двадесетото…“

Залата наистина ни беше малка, макар че на първи ред, където общо взето си бяхме хората от опашката, блъсканица нямаше. Само по- в средата шаваха фотографите, заети да снимат организаторите. Абе първи ред не беше най-подходящото място за гледане, ама ставаше, за 2 часа чакане – толкоз. Справедлив свят.

Преди да ни пуснат филма, ни надъхаха с трейлъра, и аз чак сега се усетих, че Фин (фотографът) е немец и говори на немски. После Георги Дюлгеров говори за начинът, по който е заснет филма, и накрая просто го пуснаха. Йессс.

Аз лично останах доволна – това е страхотен филм, включващ всички онези неща, които харесвам – философска идея, страхотно операторство, хубава музика и красиви актьори. Е, Фин не беше върха на красотата, но за изтерзан работяга с попреминала младост беше идеален.

Историята се върти около него (буквално) и страха му от смъртта и чувството, че не живее пълноценно. Страхува се да спи, не умее да плува, и започва да му се привижда някакъв качулат монах, който го стреля с лък. Има си малко мистерия, но тя е по-скоро подправка.

Смесицата от езици във филма беше любопитна – Фин говореше ту на немски, ту на английски, а в Палермо се обясняваше на италионско-английски. Само едно питане остана в мен – защо със Смъртта си говориха на английски?

После – фотоапаратът на Фин. Онзи въртящият се, за заснемане на панорами. Сефте виждам такава машинка. Ако някой има информация как се наричат такива, ще съм благодарна. =)

Малко странно ми беше, че заключението от разговора със Смъртта накрая на филма, приличаше доста на идея, която бях използвала в един разказ o.O

И една мисъл от началото на филма: „Всяко нещо в  живота трябва да го правиш сякаш е последно. Взимай на сериозно всичко, освен себе си.“

Мхм.

3 коментара към “Palermo Shooting

  1. готин филм
    хем философски, хем фотографски, хем мистично активен, за всекиго по нещо ;)

    цитираното изречение и на мен ми остана в главата след прожекцията

    а разказа определено ми хареса :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.