Аз живея

Под обсада

В лето 2008мо градът-замък (Бургас) преживя тежко разораване, прикрито зад умелото „смяна на тръбите“. Повече от 2 месеца главни улици бяха затваряни и разкопавани, пътните артерии бяха запушвани от тежкотоварна техника, прах се сипеше по невинните минувачи, които трябваше да преминават по импровизирани мостове над 2-метровите ровове. Ремонтите поприключиха и споменът за калните бойни полета бе покрит с тонове лъскав асфал. Дори посадиха малко дръвчета около Френска.
Летописецът, който оставя следи с длето в това каменно интернет-пространство, никога нямаше да опише тези неприятни, макар и далновидни инфраструктурни промени, ако не му беше прекипяло навръх празника на града-замък. Летописецът стискаше зъби всеки път, когато се наложеше да обикаля, за да избегне разкопана земя, дишаше прах и кашляше, акробатично се спасяваше от зейналите ями и посрещаше всичко това с невинен оптимизъм, че сигурно е за добро. Но, когато навръх празника, излезе от дома си и откри, че точно пред входа е разкопано и е длъжен да минава по тясно мостче, за да излезе някакси, той разбра, че това е конспирация. Зла конспирация.
Нека бъдните поколения, които прочетат това, никога не започват подмяна на плочки пред магазин навръх празник, когато се очаква на следващия ден да вали. Много е вероятно да бъдат сподирени от проклятията на вековете!

(Мда, учих по история вчера целия ден. Личи си.)

Реклами

One thought on “Под обсада

  1. Преди време срещнах един бургаски лекар и той часове наред ми се оплакваше от тези неуредици. Чак ми додея. Сега разбирам обаче защо човекът е бил така вбесен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s