Аз живея · Аз снимам

Под път, над път и на път

То не беше пътуване, ми пътешествие през загадки, изненади и адски студ. Хъхъ.

Тръгнахме точно в полунощ от Бургас, с автобус на Юнион Ивкони. Фактът, че се возех в един автобус с един изключително противен ми човек, е без значение за сюжета. Важното е, че климатикът беше на нормална температура. Стюрдесата ни даде вода (студена) и на брат ми му подари портокалов сок („Включен е в цената на билета“ каза с усмивка тя). Dа ти подарят вода в автобуса е все янкакъв знак за цивилизованост, тъй чужда на нашата действителност. Майка и малкия седяха пред мен, пък аз седях до някакъв симпатяга, дето слушаше „Feuer frei“ от големи слушалки. Обаче аз реших да се простра накрая на автобуса с надежда да поспа (пък и беше празно). Само че след Пловдив, автобуса се претъпка и се върнах при моя съсед. Промърморих нещо поздравително, а той каза „Няма нищо, между другото велика чанта“ и посочи чантата ми на „Death note“. „И анимето е велико“ – добави. Аз паднах. Сериозно. Седях до човек, който е гледал „Death note“!!! Следващите 2 часа не млъкнахме. Говорихме за какво ли не. Научих най-различни неща, като например, че единствените хубави вагони на бдж (ония немските) били само по линията Димитровград – Първомай, че Найтуиш са пяли в София през март (за което все още се съмнявам адски жестоко, защото никъде не мога да открия такава информация), че човекът до мен е превел цялата манга на „Shaman king“ и т.н. и т.н. Изобщо, изненадваща и приятна среща, насред нищото.

Пристигнахме рано-рано в Софията и по най-шантавия начин се преносехме на Централна Автогара. Представете си майка – голям сак – дъщеря – малък сак- деветгодипен хлапак (тиретата си ги представете като ръчички). Забавно. Кой идиот е сложил въртяща се врата на входовете, не знам, но ако ми падне ще го накълцам. Взехме билети и аз май спах, май носих някакви кафета, не знам, помня само, че противният човек беше срещу мен и не ми пукаше. Ииик, и с брат ми снимахме изгрева, как забравих. На ви най-яката снимка от там:

8.30 Автобус на Юнион Ивкони до Гоце Делчев. Стюардът ни посреща с „Багажниците не работят. Сложете си багажа вътре. Билетите после ще ги гледам. Айде качвайте се, айде бе“. Няма вода, няма сок. Само неудобни седалки и климатик на някаква арктическа температура. Аз заспивам, схващам се. Нещо съм се будила и съм викала на стюарда, да, възможно е, но не помня.

Наобратно също не беше приказка. Не успях да спя през нощта, но в 6:20 бях репичка. Автобусът на някаква гоцеделчевска фирма беше приличен. Освен климатик и телевизор си имаше Леля Справки, която упътваше всеки как да се оправи из Софията. Филмът, който пуснаха, беш еинтересен – „Куини“, ако ви говори нещо, макар че ме съмнява. Уви, не го догледахме, защоти пристигнахме в Анкх-Морпорк и се забихме в едни задръствания. Видях кола на тамошната чистота и на предното стъкло имаше плюшени мечета. Да се смееш ли или да мълчиш? По план в 10:10 трябваше да сме на централна, всъщност стигнахме в 11 без 15. Едва взехме билети за автобуса в 11 и минахме през тоалетната и айде пак в хладилната камера.

„7 човека“ – каза брат ми. Аз се разположих на задната седалка, с цел в крайна сметка да спя. Пуснаха „Индиана Джоунс 4“ и на малък екран филмът е още по-глупав. Вратът и гърбът ми станах на кристални кокали от болка. Шофьорът пушеше и говореше по мобилния си. Стюардесата не млъкна. Почивката беше чак на Нова Загора. Не разбирам, защо винаги спират на това място. Там просто е тясно, има мухи и мирише на конски тор.

И все пак, дойде мигът, в който спрях да се оплаквам, да се разтривам и да гледам лошо – мигът, в който видях комините на Нефтохим. И аз, като Таралежков, усетих как свалям противогаза и вдишвам чист роден бургаски въздух.

Един коментар към “Под път, над път и на път

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.