Аз гледам · Аз мисля

Споко, България е остров на стабилност!

Вечерям. Слушам новини. Задавам си въпроса, любимият въпрос, къде попаднах?

Убиха писател. Защото писал за мутрите. Не съм чела книгите му, признавам. И все пак. Това е посегателство на свободата на словото и печата. А, ама и такива ли имало? Ами, във време на демокрация ги има. Другаде – сигурно, де. И все пак, убиха писател. Мир на праха му. Кой ще бъде следващия? Нещо ме човърка, че може да е някой блогър. Да видим.

Нататък. Критика от Европа.

„Според него, страните от Европейския съюз трябва много да внимават при обмена на класифицирана информация с българското Министерство на вътрешните работи, защото няма гаранции, че тази информация няма да попадне в ръцете на организираната престъпност.“

Това убийствено напомня на вица: „Европейският съюз дава на България 200 милиона евро за борба с корупцията. В белязани банкноти.“

Мия чиниите. bTV огряват деня ми с прекрасните думи на президента. „България има славата на остров на стабилността на Балканите.“ Ето тук е и контекста. Мед ми капе на сърцето:

„Страната ни има най-добрите данъчни стимули за инвеститорите в целия ЕС. Освен това България има чудесни отношения с всички свои съседи и може да бъде използвана като предмостие към един много по-голям пазар, каза още българският държавен глава.“

„Според него България и Полша не са сред най-богатите страни в ЕС заради тежката история и най-вече епохата на комунизма.“

Във vbox има един клип, неотдавна считан за забавен. Там една жена обяснява как комунистите са виновни за всичко.

Ок, спокойна съм.Остров на стабилността сме. Всичко е наред, бе, хора, как може да сте такива песимисти и да не го виждате?

В крайна сметка има една добра новина. Помпозната новина от съботния 24 часа, че Буш ще жени Станишев, бе опровергана. http://www.dnesplus.bg/Curious.aspx?f=108&d=216778

„Официален представител на Белия дом нарекъл пред „Вашингтон пост“ „смешен“ опитът на българския вестник да се опитва да внушава, че „президентът на САЩ урежда бракове“.

Казаха ли ви го?!!! Най-сетне някой да забележи, пък било то и ония от Вашингтон пост. Припомням, съботното заглавие на първа страница гласеше „В София отпушват ухо на милиардер“. Никога не съм изучавала журналистика, затова се питам, задължително ли е заглавието на първа страница да е тъпо и новината, в дебели черни букви, да е абсолютно безполезна??? Ще питам Eneya. ^^

Мога да си легна спокойна. Страната е в стабилност, 24 часа е парцал. Няма никаква опасност, ни по спирките, ни под козирката на коя-да-е банка…

Мир на праха на Георги Стоев, Денислав Русков, Гергана Велинова, Петър Петров и всички останали жертви на нелепата случайност, царяща по нашите географски ширини.

3 коментара към “Споко, България е остров на стабилност!

 1. На практика не само, че не е задължително, но и е абсолютно препоръчително заглавието да бъде адекватно написано, да не подвежда и да не звучи глупаво.

  Всичко обаче зависи от редакторите на изданието, които от своя страна работят, както по лична преценка, така и според формата, идеята и замисъла на вестника.

 2. впрочем, ако пък темата със заглавията ти е интересна наистина, намери си „Журналистическо редактиране“ на Ефремов и „Заглавието във вестника“ на Ичева.

 3. Н. Идеята е заглавията на първа страница да грабват вниманието. Трябва да са атрактивни, описващи новината и… провокиращи. За съжаление, за някои хора това означава подобни комшмарни съчинения и крайният резулта е потресаващ.
  Докато Тду и 24 часа не станат собственост на различни хора, те няма д аимат полза да се конкурират сериозно и съответно, качеството ще си остане все така ниско.

  Журналистика е сложен момент, защото трябва да се заинтригува максимален брой читатели, а „хляб и зрелища“ стилът процъфтява вече няколко хилядолетия. Кавкото и да си говорим а еволюция, явно още не е наминала по нашите краища.
  Ето защо не желая да имам нищо общо с по-голямата част от печатните издания в България.
  П.П. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.