Аз мисля

Какво пък толкова ви пречи петролопровода?

Лятото гледах култовия филм „Бургас на Таралежков“. Филмът започваше с това как Таралежков пътува във влака и наближавайки града сваля противогаза. И вдъхва щастлив бургаския въздух. Живяла съм в Бургас през целия си 17-годишен живот. Вдишала съм цялата Менделеева таблица . Градът е обзаведен с нефтохимически комбинат и дървопреработвателя Кроношпан. Жилищният комплекс Славейков се намира непосредствено до Кроношпан и хората там знаят, че не бива да оставят бяло пране на терасата. Защото за една вечер почернява от мръсотията във въздуха. За щастие, Кроношпан биват наказвани с колосални глоби (от по 5000 лева) и никой не протестира срешу него. Но за Бургас-Александруполис – юруш!

От около месец ни набиват в главите колко е лошо че ще построят петролопровода Бургас – Александруполис. Всъщност причини за негодуванието са две, съдейки по интервюта и дискусии навсякъде в медиите:

1. От екологична гледна точка може да се случи инцидент, тоест да стане петролен разлив, който ще е във вреда на невероятния бургаски залив.
2. България ще получава твърде малко пари от цялата сделка.

Ок, относно първата причина: в водите на бургаския залив има какво ли не. Има боклуци, пластмаси, лекарства стари, лайна (защото всеки уважаващ себе си плажен хотел си изхвърля фекалиите в морето и строи басейн вътре в двора). Заливът, както всички черноморски заливи е мръсен по принцип, с един петролопровод няма да стане по-мръсен. А ако стане разлив?-надават викове природозащитниците. Защо пък трябва да стане разлив? За да се случи някакъв инцидент, някой ще трябва да има полза от него. Никой няма полза от зяносания в морето петрол. Хората, които си отговарят за пренасянето на петрола от танкера на брега, получават достатъчно, за да си гледат съвестно работата. Ако стане разлив – край с туризма!!! – проплакват хотелиерите жално. То пък един туризъм… лятото тук се изсипват тонове хора от ниските прослойки на западното общество и идват тук само защото е евтино – идват тук заради евтин алкохол, евтини жени, евтини хотели. Да сте чули за някой известен певец/актьор и прочее celebrity да е прекарала почивкатa си в Слънчев бряг? Не, естествено.
Но не – България печели 2 милиарда годишно от туризъм!!! Прочетете пак – това е основния лозунг на кампанията „Не на Бургас-Александруполис“ – България – печели – от – туризъм. БЪЛГАРИЯ ГУБИ ОТ ТУРИЗЪМ. Природата е съсипана, морето е лайняно, горите се секат поголовно – по-голяма печалба от туй-здраве. Печелят от туризма тези с лъскавите коли и златния кръст на врата. Печелят и мнозина от управляващите. Но България не печели. От всички тия бедняци, които лете се изсипват на запой тук, тя губи.
Печалба от петролопровода има, макар и минимална. През града ми ще тече горивото, с което онези на Запад ще си топлят дупетата. Това предполага, че ще следят зорко за безопасноста на града. Не, че са толкова българолюбиви и им пука за нас, а от чист егоизъм. Нали обичат да им е топло?

Референдума на 17ти няма да промени нищо. Петролопроводът също. Родината ми ще продължава да запада, да се циганизира, разрушава, разхищава, осира и прочие. И да искам, не мога да бъда промяната, която искам да видя.

Благодаря за вниманието.

(Този пост бе вдъхновен от филма, който ни пуснаха в училище за колосалните вреди от петролопровода. Учителката, която ни го представи, наблегна на това, че трябва да имаме мнение относно това, което се случва около нас и ни засяга.)

Advertisements

3 thoughts on “Какво пък толкова ви пречи петролопровода?

  1. Много грешиш, че има минимална печалба от петролопровода. Естествено, че в България се печелят 2 милиарда годишно от туризъм. А от петролопровода – някакви мижави 10-11 млн. Вярно е, че България не печели много от туризъм, следователно донякъде губи. Но след петролопровода, БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГУБИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТУРИЗЪМ.

    Това, че през Бургас ще тече горивото, с което онези на Запад ще се топлят само предполага, че ще следят „зорко“ за безопасността на града. Повтарям – предполага, но НЕ гарантира.

    Референдумът на 17-и МОЖЕ и да не промени нищо… Дори и да е така, това не означава, че не трябва да изразим мнението си.
    Промяната започва първо във всеки един от нас самите. Ако ти не искаш да опиташ, поне не пречи на другите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s