Uncategorized

Биологични метафори

Неделя следобед уча по биология. Както винаги – в последния момент. Биологията е тази наука, която може да убие всичко мечтателно в човека. Любовта е хормон, секса е полов акт, нероденото детенце е първо морула, после бластула, накрая гаструла. Абе… скука с латински думи. Но няма да говоря за похъркване над учебника, а за една мисъл, която ми хрумна по време на убийствения урок за „Размножаване на човека“.

Главните герои в урока са Сперматозоидчо и Яйцеклетка. Идчо и компанията му себеподобни трябва да минат през 4-метровия надсеменник, после през някакъв половин метров канал, че да видят живот, докато Етка изминава 12-15 санта и или я оплождат, или умира.

Полузаспалият ми мозък откри метафората веднага (след 3 прочита на урока..). Това е метафора на живота! Идеята че има 2 вида живот – този на Идчо и този на Етка. Единия е дълъг, изпълнен с провиране през къде ли не, и приключва с щастливо изхвърчане нанякъде, където я умре, я започне нов живот. Другия е животът, прекаран в дома на мама и тати, като основното събитие е размножването. И толкоз. Или те оплождат, или умираш.

Идеята ми е вдъхновена от разни мисли за следване и живот. Имам познати, дето смятат да следват в родния си град. Другия се целят в Англия, Германия, Корея дори. А мнозина все още седят и се колебаят сперматозоид ли да бъдат или яйцеклетка? XD

Advertisements

3 thoughts on “Биологични метафори

 1. „Биологията е тази наука, която може да убие всичко мечтателно в човека.“

  Абе зависи. Криптозоологията е доста мечтателна.

  :D

 2. Специално тя – да. Но не се изучава в училище. Иначе с удоволствие щях да си правя пищови за сърдечно-съдовата система на Неси или главния и малкия мозък на чупакабра, вместо за устройството на мъжките тестиси и същността на смъртта като биологично понятие XD

 3. Мда, ама дори и в това се крие някаква, макар и силно извратена, романтика. Въпрос на гледна точка, I guess.

  :)

  PS Just kiddin’, I got your point.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s