Успешно следване в Германия

Тук сте на правилното място същи и ако по време на следването се замисляте дали е скъпо в Германия или как може да се изкарат пари допълнително, лесно ли се намира жилище, как преминава едно интервю за стипендия и защо е важно да имате акаунт в Xing/LinkedIn.

И така след 6 семестъра в Гьоте Университет Франкфурт смятам, че е време за тази статия.

Неотдавна една любима моя учителка, Весела Христова, отправи запитване във фейсбук относно дебат с учениците за и против ученето в чужбина. Моят принос бе следният:

Следването в чужбина е за теб:
• Ако имаш смелост да се отделиш от семейното гнездо;
• Ако вярваш, че можеш сам/а да поставиш основите на живота си;
• Ако си организиран и амбициозен човек;
• Ако си open-minded и всичко ново те влече;

Следването в чужбина не е за теб:
• Ако си свикнал да прекарваш уикенда в реанимиране след запой;
• Ако не си свикнал да учиш системно;
• Ако не владееш езика на страната, в която отиваш, и нямаш сертификат, че знаеш английски;
• Ако не можеш да си представиш да общуваш с „черни” или „гейове”;
• Ако не се съобразяваш с обществени норми;
• Ако страдаш от синдрома „България на три морета”.

Ако си се разпознал/а в първата група: Вилкоммен! Сега следват няколко практически съвета за успешно следване.

Първо и най-важно: ИНТЕГРАЦИЯ!

Не се ограничавай до познанства само с българи. Ако толкова искаш да прекарваш цялото си време с българи, няма смисъл да извървяваш дяволската пътека на кандидатстването в чужбина. На първо време винаги е добре да бъдеш посрещнат/а и подпомогнат/а от хора, които отдавна са тук. Но в дългосрочен план е важно да се сприятелиш с всякакви хора.

Второ: В деня, в който получиш Zulassungsbescheid, кандидатствай за общежитие!
Германските общежития като цяло нямат нищо общо с българските. Стаята си никога не делиш с никого. Имам опит с две общежития: моето се поддържа от католическата църква и има малко социалистически вид: всеки има стая 12 квадрата и всички стаи са еднакво мебелирани. Но имаме право да си ги направим по свои вкус и няма две еднакви стаи. Имам 16 съседа, националности: три пъти Украйна, Турция, два пъти Китай, Индия, Германия, Казахстан, още трима българи, Иран, Сирия, Кения. Страхотно е да откриеш, че има нещо вярно в клишетата, че индийците и китайците готвят миризливо. Или че китайско парти значи на другата сутрин да има три празни шишета бира на масата, а след български парти две каси плюс още много видове алкохол… Другото общежитие, което познавам, се намира в пъпа на най-красивия кампус на Германия, стаите са 9 квадрата, и там живеят 6 човека заедно, по някаква странна причина само германци. Там атмосферата е съвсем друга, при мен е някак си анонимно и всички ценим личното си пространство и това на съседите, а там редовно готвят заедно, влизат си по стаите, защото им е скучно и плямпат по цяла вечер. А да, и футбол гледаме с проектор в кухнята. Също е готино.

Заживееш ли с 6 българи в тристаен апартамент, можеш да кажеш tschüss на всякакви такива интеграционни удоволствия…

За търсенето на жилище в Германия съм писала по-подробно тук.

Трето: задавай въпроси!

Този момент ми беше много труден. Свикнала съм, че ако задавам въпроси, значи съм глупава и не съм разбрала задачата. Е, обясниха ми, че ще съм много по-глупава, ако наистина не разбера задачата и се проваля в изпълнението й. Все още ми е трудно да задавам въпроси, но се старая.

В тази връзка нещо, което много харесвам в Германия: Beratung. Във всеки университет или публична институция можеш да се консултираш за какво ли не. Има си човек за всичко. Инвестирай време преди да пристигнеш в списък, с Beratungsstellen, към които можеш да се обърнеш: например като чужденец е добре да разпиташ в International Office към университета, относно щудиума като цяло си има Zentrale Studienberatung, при въпроси към специалността ти, има Fachberater, при юридически въпроси има Rechtsberatung für Studierende. Възможностите за консултация за неограничени, не върви да кажеш, ми никой не ми каза. Основата на следването е да се научиш да намираш информация. Информацията е всичко, от което се нуждаеш.

Четвърто: контакти!

Деца, навсякъде по света нещата се получават чрез контакти и връзки, напук на странното ни мнение в България, че това е нещо лошо. Контактите и връзките са най-важното след информацията, защото само и единствено така ще се сдобиеш с работа по време и след щудиума. Дали следваш нещо обширно като икономика или нещо тясно специализирано като японистика, винаги имаш шансове да завържеш контакти с работещи хора. В университета редовно се провеждат Firmenvorträge, където различни фирми представят дейността си, разказват за интерсни практики при тях, после има get-together, където е по-важно да заговориш правилните хора, отколкото да си пълниш чинията с безплатната храна. Ако те влече научно-изследователска работа, посещавай лекции на гостуващи лектори и разпитвай как е в другите университети. Не пропускай никое Jobmesse, не само заради разговорите със фирми, но и заради офертите за студенти и купищата тефтери, химикалки, моливи и гумени мечета, които можеш да си вземеш. Ако ли пък като мен учиш нещо екзотично, или пък просто имаш интерес към екзотични страни, поинтересувай се дали в града има deutsch-(nationalität)-Gesellschaft, чрез немско-японското общество Франкфурт се запознах с най-интересните и готини хора и получих предложения за работа.

Пет: научи колкото се може повече за Германия.

Винаги ще се сблъскваш с въпроса, wo kommst du denn her? След две години обяснения къде се намира България, се отказах и на този въпрос винаги казвам Errate mal. Че съм от източния блок го усещат веднага заради акцента, но само ако имат близки приятели българи, разпознават нашата страна. Като се сетят, почваме да говорим кой и къде е бил на почивка, изненадващо много хора вече са били тук, разпитвам ги какво им е направило впечатление и като цяло се стремя да постигнем диалог, а не аз разпалено-патриотично да се обяснявам. Тънкият момент, в такъв диалог е да върнеш топката и да попиташ, а ти пък драги мой откъде си. И да покажеш интерес към неговия роден край. Разпитвай за забележителности, за тайни кътчета, които само инсайдъри познават. И пътувай! В Германия е лесно и приятно да се пътува, дори и най-скапаните влакове са в пъти по-добри от бдж. Не се ограничавай. Германия е страна с вековна история, също като България, и всеки град е важен с нещо, във Франкфурт е роден Гьоте, в Ханау: братя Грим, в Дармщад е творил Хундъртвасер, няма как да зачеркнеш който и да е град и да кажеш, нищо особено.

Пожелавам успешно следване, а за успешно кандидатстване предлагам следните съвети, ако се замисляте дали е скъпо в Германия или как може да се изкарат пари допълнително, лесно ли се намира жилище, как преминава едно интервю за стипендия и защо е важно да имате акаунт в Xing/LinkedIn.

Списъкът ще се допълва, очаквам с нетърпение допълнения и личен опит в коментарите!

 

6 коментара към “Успешно следване в Германия

  1. Здрасти, съвсем случайно попаднах на твойта страница (гуугъл ме прати по погрешка) и също така случайно попрочетох някои неща… С няколко (две не стигат) думи, пиша, за да те поздравя за прозревията, които си споделила по-горе, почти напълно съм съгласен :-)) Хора като теб – млади българи, студенти, с подобни прозрения след известно време извън БГ някакси ме карат да се чувствам щастлив (може би защото още бленувам „България на три морета“ ;–)) и виждам светлина в тунела :–). Поздрави.

  2. Здравей, благодаря много за напътствията, които си споделила. Аз също тази година искам да уча във Франкфурт и съм приета но с нещо като подгодвителна година. Ще се радвам ако ми дадеш скайп или фейсбук, на който да те подпитам за още някои други тънкости за Германия

  3. :)))))))) Благодаря за информацията :)) Определено е много полезна..и приятна за четене :))) Успех в начинанията!:)))))))))))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.