Кандидатстване в Германия

Да предположим, че решите да кандидатствате в университет в Германия и от гугъл попаднете тук. Благодаря ви за вниманието. В замяна ще се опитам да ви събера максимално полезна информация, плюс моя житейски опит.

Тук сте на правилното място същи и ако преди кандатстване се замисляте дали е скъпо в Германия или как може да се изкарат пари допълнително, лесно ли се намира жилище, как преминава едно интервю за стипендия и защо е важно да имате акаунт в Xing/LinkedIn.

А защо трябва да е точно Германия? Защо не се обучавате в най-щастливата страна на света с най-добрата образователна система – Финландия. Тук можете да прочетете за моя опит във водещия Технически университет Аалто, както и опита на българин, следващ туризъм при Дядо Коледа, и българка, завършила право в Хелзинки.

Но ето и хронологично инфо за кандидатстването в Германия, внимание, информацията е от 2009та!

11 клас

Все още на училище, чака ви цяла година, вълците ви завършват. Време е да мислите какво ще кандидатствате, какво ви се следва, в какво сте добри. На последния въпрос е добре да си отговорите точно, без да се заблуждавате. Считам, че е важно да си направите кариерно консултиране. Знанията относно вашата личност са безценни, по-добре малко пари да похарчите за тях, отколкото да се провалите заради погрешната си преценка. Аз съм късметлийка и имам роднина – консултант и направих доста тестове, от които си пролича, че съм работлив, контактен човек, с чувство за отговорност (което мислех че нямам впрочем), с умения да учи чужди езици, да изслушва, да съветва. Консултирането ми помогна да се насоча към желаните специалности: японистика (защото харесвам културата и езика и с кеф ще си ги уча…бел.ред. 8 години по-късно: защо да не уча японистика) и психология (защото това е егати интересната наука).

В края на 11 клас е хубаво да се сближите с вълците си. Ако някой от тях замине в Г-я, ще имате безценен източник на сведения. Така например мен съученик в Кайзерслаутерн ме светна за запознавателните писма, но за тях по-късно. Засега просто бъдете с тях, освен всичко друго, ще се информирате и за абитуриентския бал.

Ако вирклих ви се ходи да учите в Германия трябва да научите немски. Ако смятате, че всички немци по дефолт говорят на английски, хубаво – смятайте си, но един интензивен езиков курс в рамките на двете учебни години ще ви помогне страшно много. Така че покрай кафетата с дъртите, си седнете на задника и поучете. Трябва ви сертификат, естествено, хартийка безценна (дявол ги взел всички хартийки, ако знаете с колко от тях ще се сблъскате и ще ви съсипят нервите).

Лятото между 11 и 12 клас

е идеално, за да направите глобална промяна в стаята си. Купете си голяма маса, освободете място, закачете си карта на Германия на стената. Чуйте малко немска музика, все пак нещо трябва да ви привлича и в културно отношение. Аз се влюбих в Е Номине безнадеждно, за съжаление са се разделили май, но все тая. Ако музиката е важна част от живота ви, намерете нещо подходящо и немско. Масата е препоръчителна, естествено, но е яко да имате 2 квадратни метра работно място. Представете си накрая петте папки с документи за университетите, в които мечтаете да учите. =) Лятото е време за неангажиращо проучване на уни-та. Аз в началото едва понасях половин час да търся информация в ун.сайт. Сега съм спец и сайтовете на моите 3 унита ги знам наизуст. Но тогава просто бъзикайте, събирайте парчета от информацията, пъзелът не може да се нареди веднага, но е по-добре да имате половината части.

12 клас

Изкарайте сертификат за владеенето на немски език. Като наближи март и април е време да изпратите запознавателни писма до уни-тата. След около 2 седмици ще започнете да получавате пликове с информационни материали, много е готино. Аз писах на 11 университета, получих 8 писма в крайна сметка. Пазете пликовете, после ще разберете защо.

В 12 клас трябва да си изберете в крайна сметка кои са вашите университети. Тези, чиито такси ви устройват, градовете, в които смятате, че ще можете да живеете, специалностите и комбинациите от специалности, които ще са ви интересни. Време е да инвестирате в твърда папка, джоб-папки, хефтери, тетрадка за събиране на информация. От опит знам как една страница, която вчера съм чела, днес е изчезнала в небитието и няма никакъв шанс да я открия. Затова пазете линкове, записвайте си важни неща, влизайте във форума на заедно.еу.

Мега важните линкове на немски страници:

uni-assist

inobis.de

DAAD

Организираност му е майката през цялото време. Отчаянието и объркването не могат да вземат връх, когато има организация.

Тепърва след получаването на дипломите на дневен ред идват документите, превода и легализацията. Опит с тези мъчения ще споделя когато всичко свърши.Дотогава будистки мантри. Стискайте палци.

Тъй продължавам. Процесът по легализацията ми беше мъгляв, но накрая всичко се изясни. Въоръжете се с 2 седмици и ми следвайте мисълта:

Получих си дипломата в понеделник. Във вторник я предадох във фирмата за превод и легализация. Копирахме и заверихме копието при нотариус. Диплома+копие отлетяха в София в сряда, където се заточиха в МОН за заверка за 5 работни дни. От там излезе във вторник на следващата седмица (не, нищо не можете да сторите за тия 5 дни, такава е процедурата). Принципно във вторник трябваше да се върне в Бургас, да се скачи с превода и в сряда да пристигне в София. Но аз бързах да се запиша за СУ и пътувах със превода, съответно спестих 1 ден. В сряда копието на дипломата влезе и излезе от Външно с апостил, държавни таксови марки и прочие. В четвъртък сутринта трите копия на дипломата плюс три копия на сертификата ми по немски влязоха в Немското посолство за заверка. Тук идва врътката с пликовете от запознавателните писма – ако представиш кореспонденция с университетите, в които кандидатстваш, заверките са безплатни. Кореспонденция по мейла също върши работа, само разпечатка трябва. И така сутринта между 9 о 11 се предават за заверка, а на следващия ден между 9 и 9:30 се вземат. Е, аз си бях в Бургас по това време (петък). Но в събота си получих документите. В неделя цъфнах у Т., за да ми сканира всичките бумаги, че в копирния център ми взимат левче на страница, ъргх, чумата да ги… Да си направите сметката, колко горе-долу трябва да приготвите за легализацията:

Държавни таксови марки:          60.00
Експресна услуга Външно:          30.00
Такса на фирмата (моя сл.):         20.00
Превод:                                                30.00
Нотариус:                                            10.00
Ксерокси-мерокси:                           5.00
Всичко:  155.00

През тия две седмици естествено не бива да си клатите краката по цял ден, а да си попълните Antrag auf Zulassung, да си подготвите грамоти, мотивации, си-ви-та, всичко, което университета иска. Колкото и да се мъчите,  накрая все ще се наложи пак да оправяте нещо, не се бойте, задължително е.

Накрая идва денят на изпращането на документите. Лято е, облечете се леко, въоръжете се с търпение и вода и не се дехидратирайте. Пот ще се лее. Първо, ако кандидатствате през uni-assist трябва да си платите таксата, информирайте се прилежно. Имам известни притеснения за моето плащане, така че няма да се правя на вряла и кипяла, няма да давам акъл, оправяйте се с банката.

После проверете документите още веднъж. И още веднъж! И пак! Дайте и на мама да ги погледне. Мойто мама немски не фаща много, но откри белята, която аз бях пропуснала да забележа. Да ми е жива и здрава.

Накрая отидете в DHL. 55.15 лв е за пратка, имат специална тарифа за изпращане на документи до университети. Три пратки: 165 лева и стотинки.

И след всичко това остава само да чакаме. Оммммммммммммммм.

Ъпдейт от юни 2012, благодарение на stins:

Нека и аз споделя за моето кандидатстване, ако все още има хора, които не са запознати с цялата процедура :)
1. След като получите дипломата си за средно образование, отидете при нотариус, за да ви направи нотариално заверено копие. Става много бързо и няма да ви вземат много парички (11 лв. в моя случай).
2. Отивате в МОН и подавате оригинала на дипломата + ноариално завереното копие. Там, те престояват 5 работни дни (безплатно е, в моя случай нямаше никакво чакане по опашки).
3. Намирате си преводаческа агенция (в моя случай в София – “Лозанова 48″, ул. Данте 2). Там ви правят превод на дипломата и ако желаете легализацията в Министерството на външните работи, където ви слагат апостил и държавни таксови марки, според желаната от вас вид поръчка (другият вариант е сами да се занимавате с второто). На мен ми отне 5-6 работни дни тази процедура. (превод+легализация = 61 лв.)
4. Ако имате изкаран сертификат по немски, направете му толкова копия, колкото е броят на университетите, в които ще кандидатствате. Същото направете и със скачения превод на дипломата с копието от нотариуса. Аз ви препоръчвам да си направите няколко допълнителни копия и на двете, в случай, че нещо се обърка или ви се изгубят документите.
След като ги копирате, отивате в немското посолство (зад Интерпред). Внимавайте с приемното им време, понеже е различно. (от пон.-четв.: 8.00-11.30, петък – 8.15 – 10.30, мисля, че така беше). Там подавате копията на документите, както и оригинала (скачения превод с дипломата). Ако имате кореспонденция с немски университети, принтирайте или занесете писмата, така заверката ще ви излезне безплатна. В противен случай, мисля че е 10 лв.(но не съм сигурна дали е за всичко или за всеки документ). В посолството документите се бавят 1 ден. (получават се на следващия работен ден от 8.15-8.30).
5. След като свършите и тази работа, можете да си преведете таксата към uni-assist, ако вече не сте я превели.(в зависимост от исканите от университета ви документи)
6. Направете си копие на паспорта, отворен на страницата със снимката ви. (в зависимост от исканите от университета ви документи)
7. Проверете си няколко пъти набора от документи, преди да ги изпратите.
8. Изберете си куриерски услуги и ги изпратете. (DHL или TNT според мен са най-добри, в моя случай цена с TNT – 53-4 лв. с ДДС за 1 пратка, която пристига за 1 ден).
Желая ви успех! :)

И аз ви пожелавам успешно кандидатстване, а за успешно следване ви предлагам следните съвети.

А ако в хаоса на кандидатстването си зададете въпроса, аз ли съм единствения на ръба на побъркването, препоръчвам ви да се зачетете в тази книжка. От там ще ви стане ясно, че след кандидатстването идва нещо още по-хаотично, а именно самото следване, и освен, че ще научите множество полезни лафове, ще се подготвите психически за предстоящия живот на немска земя. Който е не по-малко странен от живота къде ли не другаде ^^

24 коментара към “Кандидатстване в Германия

 1. Това, което не мога да проумея от цялата история е, абе защо аджеба не може да се кандидатства online? В смисъл всичките сканирани истории в прикачени файлове, пък като отидеш на място в Deutschland, тогава да си носиш оригиналите и да се записваш…

  1. Аз също искам да кандидатствам в Германия . Но имам ниска оценка 4.47 това проблем ли ще е при кандидатстване и какво ниво на немския е нужно за да ме приемат .

   1. Здравей Ели,
    провери дали специалността, за която искаш да кандидатстваш има Numerus Clausus, тогава оценката ти има значение, иначе не. Също различните университети изискват различно ниво на владеене на немски и сертификати. Ако всички лекции са на немски, ниво от Б2 нагоре е необходимо.

 2. Алелуя ! Най-после някой да обясни подробно нещо което ме вълнува с кандидастването в Германия. Толкова съм объркана и се намирам в такава мъгла , че не е истина … единствените добри обяснения отностно въпросното кандидастване намерих тук и в http://zaedno.eu
  Човечееее да си жив и здрав за всичките тия обяснения ! :)

 3. Много полезна информация. На мен ще ми бъде в полза, а със сигурност и на другите, които искат да кандидатстват в Германия. Мерси много! :)
  П.С. Би ли погледнала и моя блог :)

 4. Здрасти,
  Ще можеш ли да ми обясниш за докуметите, че нещо не разбрах.
  1. Колко копия се правят на дипломата на български?
  2. Заверяват ли се някъде тези копия?
  3. Кое се дава за превод: диплома или копие?
  4. Кое се дава във външно за апостил: превода, копие от превода или Х броя копия от превода.

  Много ще се радвам, ако ми помогнеш с инфо!!!

 5. 1. Дипломата, след като я получих, я копнах веднъж.
  2. Заверих копието при нотариус, а после диплома +копие отидоха за заверка в МОН.
  3. На преводача дадох копие на завереното копие. (Защото заверката също трябва да бъде преведена.)
  4. Във външно отиде превода, скачен с копие на дипломата. Мхм, защото аз се прибрах с оригинала на дипломата. Чак след външно се направиха трите копия (за 3те унита). Те бяха заверени вече в Немското.

  Отговарям така, защото това е моят опит. Но не вярвам да е по-различно тая година.

  И не се плаши пред всемогъществото на хартията. Веднъж дойдеш ли в Германия, планини от Papierkram ще се опитат да ти вземат съня. Но изрядност му е майката. =)

  Успех!

 6. Iskam samo da te pitam sled kato si kandidastwala w 3 universiteta w kolko te prieha i s kakwa diploma, zashtoto dochuh che w zulassungantrag se iska da otbelejish w koi drugi universiteti kandidastwash i towa se okazwalo minus :)

  1. Приеха ме навсякъде с диплома 5.96 мисля, която в цуласунгсантрага беше отбелязана като 1 по немската система. Това че се отбелязва в кои други уни-та кандидатстваш, няма как да е минус, щом си е стандартна процедура.

   1. Pitam za ocenkata zashtoto ako si izkaram hubawi ocenki na maturite i moiqta shte e okolo 5.90 , no w nqkoi universiteti kudeto iskam da kandiadstwam ima NC. Drugoto ,koeto shtqh da te pitam e kak se sprawqsh s nemskiq, zashtoto wse pak edno e da go uchish drugo e da si samo sred germancii da uchsih absolutno wsichko na nemski .

 7. За немците да изкарат на абитур 1 е мисията невъзможна, така че при каквото и да е NC си със сигурност вътре. Какво точно искаш да учиш?

  А за немския – честно казано, езикът никога не съм го възприемала като проблем. Просто с идването си го знаех отлично, в лекции никога не ми е бил зор, покрай приятелите ми свикнах и да говоря разхайтено. Ученето на език е средство за постигане на куп други неща, а не самоцел.

 8. Iskam da ucha prawo. Az sushto ucha nemski ot 12 godini i nqkolko leta sum rabotila s chujdenci , koeto dosta mi e pomognalo i wse pak se pritesnqwam za nqkakwi eventualni problemi s ezika . A i wse oshte si chakam rezultatite ot izpita po nemski.
  Mersi mnogo za hubawoto opisanie na neshtata, zashtoto nikude drugade ne sa taka obqsneni. Loshoto e che ne moga da namerq agenciq, koqto da potgotwq dokumentite i da gi izprashta, edinstweno w Sofiq namerih.

 9. Олеле…право! Това е такъв гърч… Имам приятелка на приятелка, която го учи в Мюнхен, и като цяло никак не е лесно. Огледай се добре за стипендии. Въпросната позната е стипендиантка на Hans-Seidel-Stiftung, аз на Stiftung des deutschen Volкes, за първото нямам представа как се кандидатства, но в моето можеш първите два семестъра да се самопредложиш и да те поканят на интервю и с добри оценки, мотивация, умението да убедиш комисията на немски, че наистина трябва да инвестират в теб – и ето ти едно спокойно и приятно следване. Защото ако решиш да работиш паралелно със щудиума – нема да се получи. Не и в началото. Виж накрая като започнеш по специалността – от това по-хубаво няма. :)

  Фирма ще намериш, разпитвай познати, в гимназията, където си. Ще се справиш. Стискам ти палци!

 10. Здрасти! Много полезна информация получих, но с риск да ти досадя ще питам и аз за тая легализация на документите. Аз обаче кандидатствам за магистратура, но предполагам, че процедурата е същата. Значи:
  1. взимам си всичките документи
  2. правя копия
  3. заверявам ги при нотариус
  4. давам да ги легализират
  5. копията се заверяват от организацията, която ги е издала (като е университет май трябва да се завери от унито, а не от МОН – ето това не мога да разбера)
  6. и заверка в немското посолтво
  Съжалявам, че повтарям въпроса, но ме поправи, ако нещо не съм разбрала :)))
  Благодаря ти предварително

 11. Ооо, данке за полезното инфо <3

  А сертификат по друг език, освен немски, може ли да е от полза?
  Например САЕ с А прави ли впечатление?

 12. Привет!Тази година съм 12 клас,а още не знам къде точно да кандидатствам.Знам само едно-Германия..Скоро ще имам сертификат за DAF,но не знам в кои университети с каква диплома и с какви сертификати приемат,благодаря предварително! ;]

 13. Нека и аз споделя за моето кандидатстване, ако все още има хора, които не са запознати с цялата процедура :)
  1. След като получите дипломата си за средно образование, отидете при нотариус, за да ви направи нотариално заверено копие. Става много бързо и няма да ви вземат много парички (11 лв. в моя случай).
  2. Отивате в МОН и подавате оригинала на дипломата + ноариално завереното копие. Там, те престояват 5 работни дни (безплатно е, в моя случай нямаше никакво чакане по опашки).
  3. Намирате си преводаческа агенция (в моя случай в София – „Лозанова 48“, ул. Данте 2). Там ви правят превод на дипломата и ако желаете легализацията в Министерството на външните работи, където ви слагат апостил и държавни таксови марки, според желаната от вас вид поръчка (другият вариант е сами да се занимавате с второто). На мен ми отне 5-6 работни дни тази процедура. (превод+легализация = 61 лв.)
  4. Ако имате изкаран сертификат по немски, направете му толкова копия, колкото е броят на университетите, в които ще кандидатствате. Същото направете и със скачения превод на дипломата с копието от нотариуса. Аз ви препоръчвам да си направите няколко допълнителни копия и на двете, в случай, че нещо се обърка или ви се изгубят документите.
  След като ги копирате, отивате в немското посолство (зад Интерпред). Внимавайте с приемното им време, понеже е различно. (от пон.-четв.: 8.00-11.30, петък – 8.15 – 10.30, мисля, че така беше). Там подавате копията на документите, както и оригинала (скачения превод с дипломата). Ако имате кореспонденция с немски университети, принтирайте или занесете писмата, така заверката ще ви излезне безплатна. В противен случай, мисля че е 10 лв.(но не съм сигурна дали е за всичко или за всеки документ). В посолството документите се бавят 1 ден. (получават се на следващия работен ден от 8.15-8.30).
  5. След като свършите и тази работа, можете да си преведете таксата към uni-assist, ако вече не сте я превели.(в зависимост от исканите от университета ви документи)
  6. Направете си копие на паспорта, отворен на страницата със снимката ви. (в зависимост от исканите от университета ви документи)
  7. Проверете си няколко пъти набора от документи, преди да ги изпратите.
  8. Изберете си куриерски услуги и ги изпратете. (DHL или TNT според мен са най-добри, в моя случай цена с TNT – 53-4 лв. с ДДС за 1 пратка, която пристига за 1 ден).
  Желая ви успех! :)

 14. Здравейте, много полезни неща изчетох тук. Но ме вълнува нещо, на което никой не отговаря точно. Дипломата са средно образование е от езикова гимназия за чужди езици , профил – немски. Ще кандидатствам с подготвителна година така че часовете от дипломата ми стигат, даже са прекалено много за нивото което изискват в университета – А2. Но ме интересува трябва ли да имам справка от гимназията за това че имам 12 години обучение и ако да, трябва ли да се легализира по същия начин справката като дипломата – в МОМН и после в МВнР. Досега каквото съм изчела никой не е легализирал подобна справка, а някъде казват че са си вадили подобна, но само с превод от фирма. Но пък ако е само с превод от фирма без легализация, в немско посолство не искат да заверят копието . Не знам какво да правя. Никъде в сайта на унито няма изрично изискване за такава справка, става дума за Университет Регенсбург. Но пък да не се окаже че е необходима да докаже 12 годишно обучение.

 15. Много ще съм ви благодарен ако ми дадете някакъв контакт с вас,искам да поговоря за това дали първо да уча някаква специалност с немски в България или направо да отида в Германия,още съм в 11 клас и съм много много объркан .. :)

 16. Благодаря ви за отделеното време и направените усилия да разкажете!Предстои ми същото нещо с дъщеря ми,но аз не знам немски,затова сте изключително полезни.

 17. Здравейте, попаднах на вашия сайт, защото търсех полезна информация във връзка с кандидатстване в чужбина, която да кача на нашия сайт http://www.studios-edu.com. Аз съм управител на Образователен център „Студио S“ и се казвам Снежана Гигова. Наистина съм впечатлена от вашия проект, който реализирате тук и побързах /даже без да ви попитам предварително/ да сложа линк към вас на нашия сайт. Ние провеждаме обучения в най различни области – БЕЛ, математика, езиково обучение, но нашият най-дългогодишен опит е в подготовката на кандидат-студенти и кандидат-гимназисти по РИСУВАНЕ. Повече от 20 години вършим това и с гордост мога да кажа, че курсистите ни винаги успяват. Нека не ви звучи като реклама – просто е истина. Можем да дадем много конкретна информация за изготвянето на ПОРТФОЛИО за специалности АРХИТЕКТУРА, ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА, АНИМАЦИЯ, за всички специалности с думичката „ДИЗАЙН“ в името си и всички други, които изискват портфолио или изпит по рисуване. Подготвяли сме всяка година десетки кандидатстващи в чужбина, които са успели да влязат в желаните от тях институти и нерядко портфолиата им са били приети с адмирации от оценителните комисии. Ще се радвам да се свържете с нас и да ни дадете възможност и ние да сме полезни.
  Е, за изготвяне на едно ПОРТФОЛИО само информация не е достатъчна, но с нея може да се започне.
  И още веднъж – СТРАХОТЕН БЛОГ!!!

 18. Благодаря за полезната информация и аз! Просто човек се загубва из всичката бумащина и информация относно документи и … наистина е полезно това синтезиране на стъпките !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.